Hyresrättsdag i Dalen

Söndagen (6/9) var en inspirerande dag för kampen mot ombildningar och för utveckling av allmännyttan. I Dalen i Enskede samlade nätverket Sälj inte Dalen! till en ”hyresrättsdag”. Behovet av mobilisering för att bevara våra all- männyttiga bostäder är akut.

Redan på det första seminariet kunde vi räkna till ett femtiotal deltagare. Inbjuden från hyresgästföreningen var Terje Gunnarsson (ordförande i regi­on Stockholm), att tala under rubriken Bostadsrätt blir bostadsfel. Det fanns en hel del exempel på hur illa det kan gå när våra grannar får dollartecken i ögonen.

– I Ringen lånade bostadsrättsföreningen stora summor bara för att kunna erbjuda låga avgifter i början, sedan när de som ombildat för att sälja flyttat, skulle de kvarvarande få stå där med skulderna. Vi fick vittnesmål från en gård i området som redan är ombildad samt från Östberga, där trakasserier mot hyresgäster och fusk varit en del av vardagen.

Nästa möte handlade om husens skick och vad som händer om vi sä­ger nej till bostadsrätt. Nätverket ha­de tagit fram uppgifter på omfattande underhållsåtgärder som hyres­värden Svenska bostäder sätter igång med när vi tagit oss igenom den skärseld som ombildningen innebär. Vi fick även en rapport av Arne Johansson från Järvas framtid om hyresgästernas seger i Husby mot stadens planer på lyxrenovering och chockhyror.

Det tredje seminariet inleddes av författaren Hans-Göran Björk, som handlade om osäkerheten i ett boen­de på bankernas villkor jämfört med hyresrätt. Dagen avslutades med ett kafé där vi diskuterade hur man bäst organiserar motståndet där man bor. Sammanlagt besöktes hyresrättsdagen av ett hundratal deltagare och många deltog på mer än ett seminarium.

Ola Olofsson

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s