Fortsatt kamp i Rinkeby efter att husockupationen hävts

Under fredagsmorgonen stormade polisen det ockuperade huset i Rinkeby. Tolv timmar senare samlades nästan hundra personer för att diskutera hur kampen ska gå vidare. På lördagen, dagen därpå, demonstrerade runt 200 personer Rinkeby i protest mot den planerade rivningen av vad som nu kallas Rinkebyhuset.

"Hur vi jobbar fram till imorgon kommer att lägga grunden för hur vi går vidare" sa Arne Johansson. "Vi måste vara hundratals imorgon och ha Yakumbe!"
"Hur vi jobbar fram till imorgon kommer att lägga grunden för hur vi går vidare" sa Arne Johansson. "Vi måste vara hundratals imorgon och ha Yakumbe!"

Fredagens stormöte började med att gå igenom vad som hänt på morgonen (se tidigare artikel) och fortsatte därefter med att diskutera hur kampanjen ska gå vidare. Det fanns givetvis en upprörd stämning över att ockupationen i huset hade hävts. Flera poängterade att huset har varit en mötesplats för rinkebybor i olika åldrar och nationaliteter.
– Husockupationen har varit ett viktigt verktyg, sa Martin Velazquez och lyfte frågan om huruvida vi ska återockupera huset eller inte.
Det togs inget beslut om detta, men många menade dock att kampanjen har vuxit ut ur huset, till något större. Dialogpolisen hade varit övertygad om att ockupanterna skulle ”göra bort sig själva” och inte ens klara första helgen.
– Men vi klarade det och kampanjen har bara växt! Polisen ville inte ha en till helg med över 500 besökandes i huset, varför de slog till. Men att ta tillbaka huset nu är inte det vikigaste, sa Bilbo Göransson, medlem i Rättvisepartiet Socialisterna och boende i Rinkeby.

Ett vanligt uttryck under mötet var att ”allt har flyttat till Kista”. Det finns en väldig ilska i Rinkeby över att olika myndigheter, från Försäkringskassan och Arbetsförmedlingen till Socialtjänsten, har flyttat bort. Även att 400 jobb försvunnit bara det senaste året togs upp i diskussionen.
– 8 000 förslag har lämnats in i och med Rinkebydialogen, och ändå togs det här beslutet under bordet, sa Hadji och fortsatte, vi är mer politiska och demokratiska än våra politiker!

Stormötet präglades ändå av en fortsatt kampvilja och att man inte tänker låta sig trampas på av politikerna.
– Vi har vunnit respekt, uttalade sig Heidi och sa att Rinkebyhusets Vänner måste byggas vidare.
– Vi måste ställa krav, vi ska inte låta politikerna dribbla bort oss, varnade Mazi.
Beslut som togs på mötet var att hålla fast vid de tidigare besluten om en demonstration dagen därpå, och ytterligare en utanför stadsdelsnämndens möte på torsdag den 26 november.

"Rinkebyhuset – ett hus för alla!"
"Rinkebyhuset – ett hus för alla!"

Dagen därpå marscherade minst 200 personer genom Rinkeby i protest mot rivningen. Trummor, dans och slagord präglade demonstrationen trots att polisen tömt huset dagen innan.
”Vems hus? – Allas hus”, ”Jalla Jalla – Bostad åt alla” och ”Rinkebyhuset – ett hus för alla”, var några av talkörerna.
Att kampen handlar om mer än huset visades i slagorden ”Jalla jalla – Arbete åt alla ” och  ”Svarta och vita – tillsammans mot dem rika”.
Demonstrationen gick från Rinkeby torg ned till det tidigare ockuperade fd förvaltningshuset. Flera anslöt under vägens gång.
Nere vid huset konstaterade Bilbo Göransson att huset under ett års tid varit en symbol för nedskärningar och nedrustningen av Rinkeby, men nu hur huset under den senaste veckan har varit en symbol för kampen och motståndet.

Amer Mohammed Ali
Johannes Lundberg

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s