RS på Klimaforum09: Orättvisan i klimatkrisen

På tisdagen den 8 december hölls mötet Climate, Trade and Developement from a Gender Perspective på Klimaforum09 i Köpenhamn. De två talarna Marta Lago och Norma Maldonado, från International Gender and Trade Network, förmedlade situationen för kvinnor i syd, framför allt i Latinamerika, med en svidande kritik av hur multinationella företag utnyttjar människor och miljö.
 
– De senaste decenierna har nyliberalismen gött företags jakt på vinst, inledde Marta Lago.
Marta Lago menar att monokulturer (massodling av endast en eller ett fåtal grödor inom ett område) är ett stort problem. Under kolonialtiden var till exempel Brasiliens hela ekonomi inriktad på export av endast socker, sedan kaffe etc. Men med självständigheten och industrialiseringen i Brasilien byggde man under 1900-talet upp en lite mer balanserad ekonomi där export och import var mer inriktat på den brasilianska kapitalistklassens behov, istället för som tidigare den portugisiska kapitalistklassens.
– Nu är man tillbaka till en monokultur igen med världens största export av soja, berättade Marta Lago.
 
– Ett fåtal multinationella företag monopoliserar marknaden.
Hur storföretagen drar fram i Latinamerika påverkar människors miljö och livsförhållanden. Speciellt kvinnors som har en svagare ekonomisk ställning än män, och är de som främst är ansvariga för matlagning och vatten.
Liksom skogsskövling för att breda mark för odlingar är ett stort problem, är ännu ett all den mängd vatten som krävs till odlingar och fabriker. På många håll i syd har vattnet privatiseras, och finns inte tillgängligt för befolknigen i alla områden. Ytterligare ett stort problem som Marta Lago beskriver är genmanipulerade grödor och det multinationella kemi- och läkemedelsföretaget Monsantos etablering på kontinenten.
– Grödor i närheten av GMO-grödor påverkas och Monsanto kan utkräva pengar från småbönder i närheten av deras odlingar.
 
Det finns en enorm orättvisa i klimatkrisen.
– Den slår hårdast mot de fattigaste regionerna och de fattigaste människorna.
Marta Lago frågar sig, och oss i publiken, vilken sorts tillväxt vi vill ha.
–  Tillväxt baserad på lågavlönad arbetskraft måste ersättas med en hållbar utveckling, slår Marta Lago fast.
 
Norma Maldonado arbetar med kvinnor på landsbyggden i Guatemala. Bakom sig visar hon en bild på ett antal majssorter.
– Innan spanjorerna kom hade vi tusen olika majssorter. De försvinner, liksom rissorter i Kina, med Monsantos genmanipulerade grödor m m, sa Norma Maldonado.
Hon visade därefter en bild på hur de tropiska zonerna (länderna närmast ekvatorn) är de rikaste i världen, inte den fattigaste. Det är de områden där det finns flest djur- och växtarter i världen.
– Vi har kriget i Irak, Afghanistan, kanske i Colombia där USA har 7 militärbaser – varför? För att här finns resurser. Det är rikedom, sa Norma Maldonado.
 
I Guatemala organiserar sig kvinnor som jobbar med jordbruk och kvinnor som jobbar med att samla in regnvatten i nätverk för en så kallad permakultur, ett odlingssätt där man blir självförsörjande. Många i den by Norma Maldonado arbetar är änkor. Vatten är även en kvinnofråga då det är kvinnor som hämtar vattnet, städar, tvättar etc.
 
– Finns det någon politisk organisering eller arbetarparti som tar strid mot privatiseringar och för kvinnors, arbetares, ursprungsbefolkningens och fattigas intressen, frågade undertecknad från Rättvisepartiet Socialisterna i diskussionen.
Den frågan besvarades inte helt. Däremot besvarades frågan om vad vi i norr kan göra för dem i syd, som ställdes av en man.
– Om ni frågar vad européer kan göra för att stoppa det som är odemokratiskt i Latinamerika så är svaret – gör Europa mer demokratiskt! Underminera EU:s makt och kämpa för mer inflytande, svarade Norma Maldonado.
– Men vi behöver ständigt ett stöd, sa hon.
 
Kampen mot kapitalisters utsugning av arbetare måste föras i alla länder. Arbetarklassen är internationell och vad arbetare kämpar till sig i ett land påverkar arbetares ställning i ett annat land, om än inte alltid direkt. Kampen mot förtryck är något människor tvingas till, och enandet i av kampen mellan alla förtryckta kommer, lett av ett medvetet och demokratiskt massarbetarparti, att störta det kapitalistiska systemet. För ett socialistiskt samhälle med en demokratiskt planerad ekonomi efter människors, djurs och naturs behov.
 
Lina Westerlund

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s