IF Metall: ”Aldrig så nära konflikt”

Jobbupproret: Backa inte om bemanningsföretagen och de otrygga jobben

Förhandlingarna om nya avtal inom industrin kärvar och all­ra mest i frågan om inhyrning av bemanningsföretag. När medlarna, de så kallat opartiska ordförandena (opo), nu tar över initiativet en månad innan avtalen går ut den 31 mars börjar facken förbereda sig för möjligheten av konflikter.

– Jag vill egentligen inte ta hårda ord som konflikt i min mun. Men sedan Industriavtalets tillkomst (1997) har vi aldrig varit så nära konflikt som nu, säger IF Metalls avtalssekreterare Ve­li-Pekka Säikkelä till Dagens Arbete.
– Det är tungt, otroligt tungt, sä­ger även Gruvfyrans ordförande To­mas Nilsson, som ingår i förhandlingsdelegationen mot Gruvornas arbetsgivarförbund, GAF, till Offensiv.
Trots att bemanningsföretag inte anlitas av de statliga gruvorna är bemanningsföretagen en av de stora stötestenarna även där.
Tomas Nilsson, som i likhet med Gruvtolvans ordförande Harry Rantakyrö har undertecknat Jobbupprorets upprop för fasta jobb, anser att årets avtalsrörelse har en enorm betydelse.
– Det är helt j-a otroligt. Jag lider med de som drabbas, säger han om att sex bemanningsföretag tillåts konkurrera med den egna personalen på Lagenas lager i Jordbro.
– Det handlar om fackföreningsrörelsens vara eller inte vara, och det är en jätteviktig fråga att stoppa möjligheten att ersätta fasta jobb med bemanningsföretag.

Även i fackförbunden
GS och Pappers förhandlingar med Skogsindustrierna står det still.
– Det är fortsatt bökigt med inhyrningsfrågan och så länge vi inte löser den kommer vi inte vidare, säger Matts Jutterström, avtalssekreterare i Pappers, till Dagens Arbete.
Då har ändå Pappers släppt sitt krav på utbildning i stället för uppsäg­ning vid arbetsbrist.
– Än är det för tidigt att säga om det blir så, men det känns som om en konflikt rycker allt närmare, säger GS avtalssekreterare Tommy Andersson.
Jobbupproret, som lanserades på ett stormöte i Alviks medborgarhus i Stockholm den 20 februari, tänker göra vad det kan för att elda på underifrån.

RS/ Offensiv säger:

  • Jobbuppror för allas rätt till fasta heltidsjobb – stopp för möjligheten att ersätta fast anställda med beman­ningsföretag, bort med allmän visstidsanställning och andra osäkra an- ställningar.
  • Ingen prutmån i LO:s lönekrav – minst 620 kronor för en heltidsanställd plus en jämställdhetspott på 120 kronor för alla med en månadslön på under 21 300 kronor.
  • Ingen heltidsanställd ska tjäna min­dre än 19 000 kronor i månaden.
  • Nej till sänkta ungdomslöner.
  • Förbered för strejk – avtalen ut på omröstning.

Arne Johansson

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s