Seger för sopgubbarna!

Seger i sopstriden: Arbetsgivarna Liselotte Lööf och Res­ta har backat och skrivit avtal med Transportarbetarförbundet, där poänglönesystemet är kvar.

Sopgubbarnas kamp i Stockholm har stoppat entreprenörernas försök att genomföra kollektiva lönesänkningar på uppemot massiva 7 000 kronor i månaden. Dessutom backar de från försöket att förlänga arbetstiden med uppemot 20 procent. Istället vinns ett belastningstak, vilket sopgubbarna har kämpat för i flera år.
Resta försökte in i det sista så split genom att erbjuda poänglönesy­stem till den befintliga personalen, men inte till de som nyanställs eller går in på vikariat. Sopgubbarna reagerade på en gång och samlade 100-talet sopbilar utanför Restas huvud- kontor för att meddela att alla arbeta­re ska omfattas av lönesystemet. Res­ta gav med sig samma kväll.

Arbetsgivarnas reträtt i sopstri­den är en seger för alla arbetare, då fler löntagargrupper hade stått på tur om lönesänkningarna hade gått igen­om. Samtidigt tornar nya hot upp sig i avtalsrörelsen, där flera arbetsgivare kommer att kräva lönestopp och lönesänkningar.

Hela LO borde ta efter sopgubbar­na och mobilisera sina medlemmar för att sätta hårt mot hårt.
Att sopgubbarna segrar trots att entreprenörerna fick rätt av Arbetsdomstolen visar den enorma styrkan i att agera kollektivt som arbetare och den potentiella styrkan hos hela arbetarklassen. Sopgubbbarna tog kontroll över sin utsatta situation – massiv övertid och farlig arbetsmiljö – ge­nom att gemensamt bestämma sig för att följa arbetsmiljölagen, vägra övertid och enbart arbeta 8 timmar per dag.
Resultatet blev ett enormt sopkaos i Stockholm med en folklig reaktion mot högerpolitikerna i Stockholm Stad som följd. Sopgubbarna blottlade därmed inte bara hur viktigt och slitsamt deras yrke är, utan även de verkliga maktförhållandena – att det är arbetarna som driver samhället och bestämmer i realiteten när de ag­erar kollektivt.

Mattias Bernhardsson

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s