”Vi vill inte städa hos nån snobb – ge oss fasta heltidsjobb!”

”Kamp för – fasta jobb”. Internationella kvinnodagen den 8 mars uppmärksammades i Stockholm av Jobbupproret med en demonstration utanför Sveriges kommuner och landsting mot de osäkra jobben, mot pigjobb och för höjda kvinnolöner. Därefter följde 8 mars-kommitténs demonstration och senare den separatistiska ”Vi tar natten tillbaka”.

Paula Peraza talade från Solidaritet med papperslösa. Foto: Karin Wallmark.

På Mariatorget samlades Jobbupproret kl 17.00 på måndagen den 8 mars, där bland andra Paula Peraza från Solidaridad con los sin papeles (Solidaritet med papperslösa) och Elin Gauffin talade.
– Idag är det hundra år sedan den internationella socialistiska kvinnokonferensen tog beslut om att varje år på vårkanten ordna en internationell protestdag för främst kvinnlig ­rösträtt. Sällan har ett konferensbeslut haft ett sådant genomslag i historien. Det krävs kamp för att vinna rättigheter och när rättigheterna är vunna krävs det kamp för att jämställdheten ska bli verklighet i praktiken, sa Elin Gauffin från Jobbupproret.

Jobbupproret demonstrerade till SKL. Foto: Karin Wallmark.

Samtidigt avslutade Sveriges kommuner och landsting (SKL) en konferens om jämställdhet på Hotel Rival strax intill.

– Men samma SKL, styrt av de politiker som idag kommer att bekänna sig till jämställdheten, bär ett stort ansvar för att hälften av LO:s kvinnor fortfarande arbetar deltid, varav 66 procent ofrivilligt. De bär också ett huvudansvar för att var tredje anställd i omsorgen idag går på tidsbestämda anställningskontrakt och att 60 procent av alla unga arbetare mellan 16-24 år står utan de grundläggande rättigheter som en fast anställning innebär, citeras Sanna Tefke, aktiv i Kommunal sektion

Sanna Tefke och Martin Lööf lämnar över Jobbupprorets uttalande till Staffan Löwenborg på SKL. Foto: Murat Kuseyri.

26, i det uttalande som hon och Martin Lööf från Lagenaarbetarnas vänner, lämnade över till SKL:s förhandlingschef Staffan Löwenborg.
Från Mariatorget demonstrerade över 100 personer bort till Sveriges kommuner och landsting under slag­ord som ”SKL – öppna plånboken” och ”Vad vill vi ha – rätt till heltid”.

Jobbupprorets demonstration – där även Rättvisepartiet Socialisterna liksom fler vänsterorganisationer deltog – vällde sedan under höga talkörs­rop ner till Slussen för att ansluta sig till 8 mars-kommitténs årliga demonstration.
Vid Slussen hölls tal av författaren och sexualupplysaren Sandra Dahlén och Carin Göransson från Tjejjouren. se. Cirka 1 500 deltog i demonstrationen till Medborgarplatsen. Men där utbröt ett politiskt nästan outhärdligt hycklande rödgrönt stafettal med Josefin Brink (V), Zaida Catalan (MP) och Veronica Palm (S).
Kvinnokamp var att rösta ”rödgrönt” nästa val. Josefin Brink gjorde dock flera viktiga poänger och sa att det behövs en konsekvent politik för jämställdhet, men vilket gav ett schizofrent intryck bredvid S som genomför masslakt på välfärden i de kommuner och landsting där de styr, samt MP som de senaste veckorna inte vetat på vilken fot de ska stå när det gäller pigavdrag.

Väldigt positivt var den ökade an­del unga tjejer som deltog, samt de iranska kvinnorna som lyfte den internationella kvinnodagen med banderoller, plakat och talkörer.
Intresset för den nya pamfletten Upp till hbt-kamp var även det överväldigande (se mer på sidan 10) och många köpte de nya knapparna med texten ”100 år av kvinnokamp”.
Nu fortsätter Jobbupproret mobiliseringen inför demonstrationen den 20 mars!

Lina Westerlund

Annons

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s