”Bojkotta, bojkotta, bojkotta Berns”

SAC utför blockad mot Stockholmskrogen Berns. Foto: Fernando Arias.

Igår genomförde det syndikalistiska fackförbundet SAC återigen en blockad mot Stockholmskrogen Berns. Detta mot att fackligt anslutna städare avskedades efter att ha vunnit rättigheter på arbetsplatsen. ”Bojkotta Berns” var slagordet.

– Det är roligt att se att det är så mycket folk här igen. Blockaderna har pågått i flera månader, vi har haft säkert 30 stycken och vi blir bara fler, sa Emil Boss till Offensiv medan han trädde på banderollerna på pinnar utanför Berns.
Med banderollen ”Ja till fasta jobb – nej till bemanningsföretag” blockerades den stora ingången till nattklubben mellan kl 22.00 och 02.00. Men på sidorna såg ordningsvakter och poliser till att förvirrade partypinglor kunde gå in, gränsen för vad som anses för alltför berusad förbisågs helt klart. Flera valde dock att fortsätta kvällen på annat håll efter information från strejkvakterna som i de gula västarna lyste upp hela gårdsplanen.
– Förlåt, men jag är alldeles för PK [politiskt korrekt] för att gå in här, sa till exempel en tjej som studerar arbetsrätt till sina kompisar och drog med dem ut från Berns.

”Rättigheter? Inte om du städar på Berns” stod det på ett av plakaten som hölls upp mot klubben. I blockaden deltog även de sparkade städarna.

Jorge Salazar och Henri Camacho avskedades som städare på Berns efter att de vunnit fackliga rättigheter. Foto: Lina Westerlund.

– Konflikten sträcker sig tillbaka från 2008, eller från början 2007. Vi var 7 anställda av bemanningsföretaget NCA och hade arbetat mellan 2 och 10 år. Berns accepterade inte vår fackliga anslutning och sparkade oss, berättade Henri Camacho som är en av de sparkade syndikalisterna.
– Jag blev anställd på NCA på 0 procent [arbetstid], vi hade inget schema eller något. Men vi organiserade oss och SAC kämpade för våra rättigheter. Då blev jag anställd på 100 procent, men efter tre månader fick jag sparken, berättade Jorge Salazar.

– Vi måste sätta stopp för trenden att urholka LAS via bemanningsföretag. I det här fallet är det väldigt tydligt att det även är en kränkning av föreningsrätten, det är bara de som är med i SAC som fick sparken. En som hoppade av organisationen blev återanställd, säger Ruben Tastas.
Poliserna mjukades upp lite av tre trejkvakts-clowner som lättade upp den spända stämningen, men tyckte vid ett tillfälle upp strejkvaktskedjan på ena sidan mot en vägg. Ingen lät sig dock provoceras och blockaden fortsatte lugnt till sitt slut. En ny blockad kommer att genomföras igen nästa lördag.
Offensiv och Rättvisepartiet Socialisterna ger allt stöd till blockaderna mot Berns för att arbetsgivarna ska backa från avskedandet av de fackligt anslutna städarna.


Lina Westerlund

Tre strejkvakts-clowner försökte mjuka upp de stela poliserna, som inte kunde hålla sig från att skratta. Foto: Lina Westerlund.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s