Lagenas uppsägningar prövas inte

De uppsagda på Systembolagets dotterbolag Lagena får ingen nytta av reglerna om bemanningsföretag i Handels avtal. Efter att avtalet skrivits har en muntlig överenskommelse mellan Handels och Svensk Handel beslutat att det nya avtalet bara gäller uppsagda efter den första april i år.

– Vi hade hoppas att avtalet skulle ge de uppsagda en chans till en rättvis prövning. Det är de värda. Och vad vore bättre än vårt fall om Handels verkligen ville testa sina muskler i nämnden. Det är så solklart, sa Patrik Olofsson, ordförande för Handelsklubben på Lagenas, till LO-Tidning­en.
Lagenaklubben ville testa vad det nya avtalet var värt, men fick alltså nej med hänvisning att avtalet inte gäller redan uppsagda för 1 april.
– Det är inte vad som står i ­avtalet, utan är en muntlig överenskommelse mellan Handels och Svensk Handel som träffades efter att de fick veta att vi ville ha vårt fall prövat. Det slår undan benen på medlemmarna, säger Patrik.
Detta är ett dråpslag för de arbetare som fick sluta och ett stort svek av Handels. Det var Lagenarbetarnas kamp som bidrog till att lyfta bemanningsfrågan till toppen av dagordningen i avtalsrörelsen. Att få pröva sitt fall mot de nya reglerna är det minsta de förtjänar.

Sanna Tefke

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s