”Jobba fortare – eller få sparken”

TV4Nyheterna har i flera reportage belyst hur ett av Sveriges snabbast växande företag, bemanningsföretaget StudentConsulting, beordrat sina anställda ungdomar på Coop i Bro att jobba 25 procent hårdare än ordinarie personal. Om inte hotas de med avsked.
Personalens effektivitet mäts enligt avslöjandet i antalet ackordminuter per timme. Medan snittet hos de ordinarie ligger på 56 har StudentConsulting i ett mejl till sina anställda  beordrat dessa att klara 70.
Samtidigt som bemanningsföretagets ledning kallar affären ”ett misstag i en enskild medarbetares kommunikation” vittnar allt fler av deras anställda om motsatsen.
– Man är inte värd någonting och man har mycket högre krav på sig, säger Johan Olsson om sina erfarenheter på en annan av StudentConsultings arbetsplatser och vittnar om hur en arbetskamrat förklarats icke önskvärd i ett sms för att han inte klarat den mycket höga takten som beordrats i arbetet för grönsaksgrossisten Saba i Helsingborg.
Massor av mejl som kan läsas på TV4Nyheternas hemsida vittnar om samma sak både hos StudentConsulting och andra bemanningsföretag.
”Det är klart att personalen gör mindre än oss ‘studenter’, men det är därför företaget köper vår arbetskraft”, skriver en ”rik och nöjd student”.
”Jag jobbar på Menigos lager i Stockholm, Årsta partihallar”, skriver ”Jalle” som är uthyrd via Manpower:
”Där hotas man då och då att sparkas ifall man inte kör ett visst antal rader i timman. Man blir även hotad om man inte stannar kvar och jobbar över när det behövs. Jobbat över varje dag i över tre månader nu.”
Enligt TV4Nyheterna vittnar även en mellanchef i ett stort svenskt företag om att StudentConsultings sjäva ”affärsidé är att jobba snabbare och bättre” än den ordinarie personalen.
TV4:s reportage måste nu följas av krav på att facken genomför en stor egen kartläggning och drar igång en ny kampanj mot bemanningsföretagens skamlösa underminering av den fackliga verksamheten.
RS/Offensiv kräver att förbudet mot privat arbetsförmedling i form av bemanningsföretag omedelbart återinförs.
Arne Johansson

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s