Tummen ned för gravplats på Järvafältet

681 personer protesterar mot planerna på att bygga en ny stor begravningsplats runt Granholmstoppen på Järvafältet.

I onsdags överlämnades en gemensam protestlista till kyrkogårdsförvaltningen av Mats Löf, som driver en populär diskgolfbana vid Granholmstoppen, och mig själv för nätverket Järvas framtid. Den 10 september ska vinnaren i arkitekttävlingen utses. Inte mindre än 113 förslag har lämnats in på hur den 43 fotbollsplaner stora gravplatsen för 20 000 gravar ska se ut.

Granholmstoppen
Granholmstoppen
Att frågan om begravningsplatsen på ett av Järvafältets allra viktigaste friluftsområden inte ens tagits upp under den s k Järvadialogen är ännu ett exempel på vilken skendemokrati denna varit.
Protesten mot begravningsplatsen slogs upp stort i veckans nummer av de båda lokaltidningarna Mitt i Kista och Mitt i Tensta/Rinkeby. Det kan förhoppningsvis innebära att en debatt om lämpligheten kan starta.
Granholmstoppen och området kring detta är ett av Järvafältets allra viktigaste för friluftslivet, med utsikt över hela Järvaområdet. De joggare, promenerande, grillande, solande, glidflygande och frisbeekastande som jag själv träffar nästan dagligen på och runt Granholmstoppen kan inte tro sina öron när man berättar om planerna på en begravningsplats som kommer att sätta stopp för alla sådana aktiviteter i området.

Som också lokaltidningarna
återgett har nätverket Järvas framtid, lika lite som Rättvisepartiet Socialisterna i området, något att invända mot behovet av en multikulturell begravningsplats. Vad protesten gäller är den vansinniga idén att inkräkta på en viktig del av friluftsområdet för 60 000 människor i stadsdelarna runt Järvafältet. Det finns också ett fullgott alternativ som tidigare varit aktuellt, vid Hägerstalund invid Akalla, som med undantag för en motocrossbana inte alls har samma dignitet för ­friluftslivet i Järvaområdet.

Arne Johansson

Annons

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s