Ockupationsrättegången sköts upp igen

Den redan en gång uppskjutna rättegången mot sju av de åtta åtalade för ockupationen av Rinkebyhuset, den nu rivna fd förvaltningsbyggnaden i Rinkeby, har skjutits upp än en gång av Solna tingsrätt.

Många gav sitt stöd till ockupationen i Rinkeby
Många gav sitt stöd till ockupationen i Rinkeby
Den grundläggande orsaken är enligt de åtalade trassel med försvaret, som ytterst beror på att de har nekats en offentlig försvarare. Ändå förvägrades de än en gång kravet på en offentlig försvarare med argumentet att det handlar om enkelt mål med ett lågt straffvärde, något som de åtalade nu har beslutat att överklaga till Svea hovrätt.

– Det är en rättsskandal att inte utse offentlig försvarare i ett så här stort och viktigt mål med så många inblandade, så illa utförd förundersökning och så stort allmänt intresse. På så sätt godkänns också i förväg åklagarens tilltag att åtala några få syndabockar av de hundratals som stött och vistats i det ockuperade Rinkebyhuset, säger Offensivs redaktör Arne Johansson, som är en av de två åtalade medlemmarna i Rättvisepartiet Socialisterna.

De åtalade upprörs också över att tingsrätten underkänt alla vittnen som de velat kalla in om det maktmissbruk av den nu avskedade fastighetsdirektören Torbjörn Johansson som provocerade till protesterna genom besked om rivning av ett fullt funktionsdugligt hus som kunde användas till både arbetsplatser och små bostäder utan några som helst politiska beslut – mot en massiv lokal opinion.

De åtalade lyckades sent i våras engagera en frivillig jurist, som också fick den första rättegången uppskjuten för sju av de åtta åtalade, med argumentet att han behövde mer tid att nå de åtalade och förbereda sig. En av de åtalade som inte kunnat nås dök dessvärre upp till den första rättegången och dömdes då utan försvarare till 30 dagsböter för olaga intrång.

Trasslet med försvaret tillspetsades på nytt när den frivillige hoppade av på grund av nya problem att nå alla åtalade. Rättegången sköts formellt upp därför att ett av de två vittnen som de åtalade i sista stund begärt att få kalla in och som rätten godkände inte dök upp – samtidigt som fyra övriga begärda vittnen underkändes.

I beslutet att skjuta upp rättegången på nytt vägdes det också in att den avslagna begäran om en offentlig försvarare ska överklagas.

RS Stockholm

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s