Blockaden i t-banan har startat

Det har gått en bit in på första dagen av blockadveckan i tunnelbanan. Personalen har utlyst en vecka av övertidsblockad i protest mot personalbristen och MTR:s ledning. Offensiv är på plats på alla tre linjerna för att prata med förare och ge vårt stöd.

Än så länge har inte blockaden givit några större effekter men alla förare tror att de kommer märkas senare i veckan. MTR har vetat om aktionen ett tag och hunnit mobilisera chefer och deltidare (vi träffar t ex en pensionär som kör deltid) att köra extra. I helgen blev det en del inställda tåg pga personalbrist och nästa helg kommer det bli ännu värre. Här är några av kommentarerna vi har fått:

”Grundproblemet är att MTR inte har anställt i den utsträckning som behövs. För sex veckor hade de den första kursen på ett år. Behovet av nyanställningar släpar även från tiden med Veolia.”

”Det är så onödigt att pressa folk att jobba övertid när det finns andra som skulle vara beredda att ta anställning. Jag brukar ta övertider men det tänker jag inte göra den här veckan. De allra flesta förarna ställer upp på blockaden”

”Den här aktionen behövs verkligen. Vi har förberett den sedan vecka 40 då vi hade en mindre aktion. Det hade egentligen behövts en vild strejk som 2005”

”Det är inte bara det att man tillfrågas om att jobba övertid, man kan erbjudas t ex 11 timmars betalning för 5 timmars övertid. Belöningen är med andra ord stor om man ställer upp på MTR:s snåla bemanning”

”Vi vill inte skapa problem för folk men det här är det enda sättet vi med fredliga medel kan få företaget att lyssna. Vi ska inte jobba mer än 36 timmars vecka av säkerhetsskäl men det händer att det tummas på det också”

”Det finns även chefer som är missnöjda och framför allt trafikledare. Jag har kört i 28 år och det här är den värsta situationen hittills. Det är inte bara personalbrist det är också hur MTR leder arbetet. De har tagit bort lokala ledningskontor och centraliserat allt så att det blir besvärligt om man har något ärende.”

”MTR har ändrat tiderna lagt till minuter där det inte behövs och dragit bort minuter där de verkligen behövs, vilket gör att man ständigt är sen när man kör. Värst är att man får stå och vänta på att komma in till slutstation, så de fem minuter man har på sig att vända blir i praktiken tre minuter. Effekten av övertidsblockaden är just nu begränsad, men jag tror det kommer att ha effekt på lite sikt! ”

Joel Eriksson och Elin Gauffin

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s