Därför demonstrerar vi 8 mars

Nätverket Kvinnokamp mot högern samlas kl 17:00 på Mariatorget på internationalla kvinnodagen 8 mars.

Högerregeringen håller på att pressa samhället bakåt i tiden! Klyftorna mellan rika och fattiga och mellan män och kvinnor växer framför våra ögon. Nu måste vi ryta till.

Skattesänkningarna har ökat inkomstskillnaden mellan kvinnor och män med 1000 kronor. En man tjänar i snitt över 58 000 mer än en kvinna varje år. Till och med sysselsättningsgapet har börjat öka. 230 000 fler män än kvinnor har jobb, ett bottenbetyg för en regering som säger sig stå för ”arbetslinjen”. 161 000 fler kvinnor blev fattiga i Sverige under Reinfeldts första fyra år, värst drabbas de som utförsäkras från sjukförsäkringen trots ständig värk i kroppen.

De flesta människor vill inte ha ökad ojämlikhet. Det visas bland annat av att männens uttag av föräldradagar ökar vilket även gemensam vårdnad efter skilsmässa gör. Men högerregeringen driver på åt ett annat håll, tex genom vårdnadsbidraget som gör att kvinnors ställning på arbetsmarknaden försämras.

Högern = antifeminism
I början av 2000-talet fanns ett starkt tryck underifrån vilket tvingade ett stort antal politiker att börja kalla sig själva ”feminister”. Men i den här regeringen tar flera ministrar uttryckligen avstånd från feminismen, där ibland jämställdhetsminister Nyamko Sabuni. Det var därför ingen överraskning när regeringen lättade på kraven för företag att redovisa jämställdhetsplaner, att de numera låter arbetsgivare utnyttja vikarier hela två år innan de måste erbjuda fast anställning och att de skrotade ett förslag om rätt till heltid.

En av tre kvinnor arbetar deltid medan bara en av tio män gör det. Många kvinnor arbetar ofrivillig deltid. Andra har för tunga jobb för heltid eller hinner inte med hushållsarbetet med familj och hem på andra sätt. Högerns ”lösningar” på detta är att gynna de mest högavlönade kvinnorna och låta dessa köpa sig fria genom RUT – skattesubventioner för pigjobb i hemmen.

Gör slut med RUT
Nästan 100 000 boende i Stockholms län utnyttjade RUT förra året. Vi anser att det är vansinnigt att skattepengar går till barnhämtning och städning hos den övre medelklassen istället för t ex bra fritids eller utökad och billigare hemtjänst för dem som verkligen behöver. Jobben inom RUT är ofta osäkra, de anställda är dåligt organiserade och i större mån exponerade för trakasserier.

Vi kräver istället sex timmars arbetsdag/30 timmars arbetsvecka för alla, med bibehållen lön. Det skulle minska belastningar för arbetarkvinnor och öka pressen på män att ta del av hushållsarbetet.

Privatiseringsvågen vet inga gränser. Dagens Industri har räknat ut att skattebidrag till de privata friskolorna i landet ökat med 65 procent och utgör 22 miljarder. ”De stora vinnarna är riskkapitalbolagen” skriver tidningen. Pengar går alltså till vinster åt företagen istället för till barnen

Planerad diskriminering
Värst anser vi det vara med de religiösa friskolorna som har diskriminering inskriven i skolplaneringen. Det finns förskolor och skolor där tjejer och killar separeras och medvetet behandlas efter olika ramar. På alla skolor, oavsett driftsform, är det fortfarande ett problem med sexuella trakasserier och många gånger en bristfällig sexualundervisning, som inte ens regleras i lärarutbildning eller läroplan.

Antalet anmälda fall av mäns våld mot kvinnor har ökat med 34 procent de senaste tio åren till 26 900/år. Allt tyder på att den politik som förs gör det svårare för de med minst inkomster att bryta sig loss från misshandelsförhållanden.

Det finns mängder av fall i Stockholmsområdet där högerpolitiken med kraft slår mot kvinnors möjligheter, så som utrotningshotet mot allmännyttan (hyresrätter), hoten om nedläggning av Jordbromalmsskolan, Bredbyskolan och Husby vårdcentral, samt de gigantiska överbeläggningarna på akutsjukhusen. Mot detta behövs kamp och motstånd.

Den internationella kvinnodagen 8 mars har historiskt varit en dag av revolutionär betydelse (tex Ryssland 1917 och Iran 1979). Nu behöver alla samlas som vill bekämpa förtrycket, inte genom symboliska manifestationer eller jippon utan i protester som verkligen biter och som tar sikte på fortsatt kamp året om.

8 mars 2009 ockuperade tio-tusentals kvinnor runt om i Brasilien olika imperialistiska företag som står för skogskövling och klimathot. Hela 2010 har textilarbeterskor runt om i världen rest motstånd mot utsugningen, inte minst i Bangladesh där uppemot en miljon arbetare ockuperat fabriker, strejkat och slagits mot polisdiktaturen.

Revolutioner som inspirerar
I år inspireras vi först och främst av kvinnorna i Mellanöstern. Arbetarkvinnorna har spelat en betydande roll i revolutionerna i Egypten och Tunisien. Massprotesterna underifrån har lyckats med det som diplomati och förhandlingar varken velat eller kunnat – att störta starka diktaturer. Även runt om i Europa är kvinnor i fronten i generalstrejker och massdemonstrationer som slår tillbaka mot de extrema nedskärningarna som regeringarna pådyvlar välfärden, kvinnor och lågavlönade – allt för att rädda banksystemet.

Det här och ännu mer tas upp på vår demonstration den 8 mars. Du är välkommen att delta och även att gå med i nätverket för fortsättningen. Det behövs ett svar på högerpolitiken!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s