Nynazister bortkörda från Solna Centrum i lördags

Under lördageftermiddagen vågade sig den nazistiska våldssekten ”Svenskarnas parti” till Solna Centrum för att dela ut flygblad som hetsar mot invandrare. Men deras äventyr blev kortvarigt – spontana protester samlades för att köra iväg våldshögern från köpcentrumet. SvP som försökt tona ned våldsretoriken efter namnbytet från NSF visade sin verkliga sida då de drog ned och stal köksknivar och tillhyggen från en järnaffär som användes mot obeväpnade lördagsshoppare som protesterade.

I denna del av centrum drog nynazistiska "svenskarnas parti" köksknivar och tillhyggen mot obeväpnade lördagsshoppare
Solna centrum som vi är vana att se det: Nazistfritt

Nazisterna var omkring tio, med broschyrer från nazistiska Svenskarnas parti. För att slippa protester brukar SvP fokusera på att sätta upp klisterlappar sent på kvällen eller dela ut broschyrer i villaområden där de slipper möta andra människor. De har också deltagit i nazistsamlingen Salemmarschen, och varit inblandade i flera misshandelsbrott.

Då och då gör de experimentet att besöka ett köpcentrum. Ett experiment som misslyckas varje gång oavsett om det är i Uppsala, Malmö eller, som idag, Solna. De möts så gott som alltid av protester.

De gick runt i centrumet och smög fram sitt material till förbipasserande. Manövern lurade inte någon. Det tog inte många minuter innan nazisterna avslöjades av en grupp ungdomar som började samla till protest.

RS demonstrerar varje gång nazismen visar sitt fula tryne
RS demonstrerar varje gång nazismen visar sitt fula tryne

Fascisterna blev desperata och rev ner köksknivar från järnaffären i mitten av centrumet, hotade personalen och gick till fumligt angrepp mot sina meningsmotståndare. Ingen blev som tur är skadad av utbrottet och polisen som snart dök upp skingrade nazister och de upprörda solnaborna.

Trots vapeninnehav, störande av allmän ordning, hets mot folkgrupp, olaga hot, stöld, rån, misshandel, försök till misshandel och egenmäktigt förfarande greps ingen av nazisterna för sitt uppförande. Polisen släppte rasisterna utan förhör eller identifiering. Det visar att kampen mot rasism och nazism inte kan lämnas över till lagens långa arm utan måste föras av arbetare och ungdomar själva.

Medlemmar i Rättvisepartiet Socialisterna fick höra om nazisterna och tog sig snart till centrumet där de nyss befunnit sig, och passade på att sälja Offensiv och informera om nazistattacken som nyss ägt rum. Flygblad delades också ut inför internationella kvinnodagen 8 mars.

Efter ett litet tag dök det upp en grupp alkoholpåverkade och drogpåverkade högerextremister. De gav sig på Rättvisepartiet Socialisternas aktivister försökte stjäla materialet och skrek ”ni ska alla dö”. Ungdomar och arbetare som tidigare fått information från RS förstod omedelbart vad som vad i görningen och ställde sig på RS sida mot de våldsamma nazisterna.

RS medlemmar tog tillbaka materialet och nynazisterna föll i backen efter några väl riktade argument från antirasisterna. Med svansen mellan benen fick nazisterna lämna centrumet.

Solnas ungdomar och arbetare kan fira att nazisterna kördes ut ur centrumet, inga lördagshandlare blev allvarligt skadade och nazistbroschyrerna hamnade i papperskorgen – där de hör hemma.

RS Stockholm

Annons

En reaktion till “Nynazister bortkörda från Solna Centrum i lördags

  1. Det är rätt, dessa nynazister ska inte få komma till tals. Polisen borde ingripa vid sådana demonstrationer där nazisterna är med. Bura in dom alla!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s