Lyckad start för Kvinnokamp mot högern

Stockholm 200 personer samlades kl 17.00 på Mariatorget. Det var nätverket Kvinnokamp mot högern som anordnade demonstrationen som sände ut en kampapell mot att jämställdheten går baklänges idag i Sverige och att det är helt tyst om det. Talarna var många och belyste även kvinnors situation i världen.

Cetige Mohamadi talade för Kvinnors röst: Vi är här idag för att stödja arabiska kvinnors kamp.
– Under de senaste 30 åren har kvinnor i Iran levt förslavade av den kvinnofientliga regimen, och de har kämpat för separationen mellan politik och religion lika länge. Sanna Tefke från Rättvise­partiet Socialisterna talade om behovet av kvinnokamp mot högerpolitiken:
– Högerpolitiken har resul­terat i en löneskillnad mellan män och kvinnor på 1 000 kronor. Dessutom har 230 000 fler män än kvinnor jobb.

Manije var talare för ISASK:
– Kapitalistiska regimers regler och lagar stödjer kvinnoförtrycket
Omar rapporterade från Mellanöstern:
-Kvinnor har utgjort grunden i revolutionerna i mellanöstern, De har inte bara varit deltagare i revolutionen, utan även tagit på sig ledningen.
Frida Jansson, Kommunistiska Partiet, talade om RUT-avdraget.
– Det är helt groteskt att svenska regeringen betalade ut över en miljon till de rikaste i samhället. Rut-avdraget är till för de som har råd att betala.

Alejandra Pizzaro presenterade Radioverkstaden Moheres con Intension:
– Det vi vill lyfta fram i den här verksamheten är i huvudsak hur högerregeringen och dess politik drabbar kvinnors rättigheter.
Sara Lindelöf från Elevkampanjen tog upp hotet från rasism och högerextremism. Ett uppskattat inslag var också Sara Franceshi som läste dikter.

Demonstrationen marscherade efter talen till Slussen och slöt upp i 8-marskommitténs demonstration som gick till Medborgarplatsen. Sammanlagt deltog omkring 1 000 personer i det tåget och under de olika demon­strationerna såg man många un­ga ansikten.

RS Stockholm

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s