Protest för att frige gripna socialister i Zimbabwe

Den 19 februari 2011 greps 45 studenter, fackmedlemmar och aktivister i Zimbabwes huvudstad Harare medan de tittade på och diskuterade en film om revolutionen i Egypten. De greps och hölls kvar i en polisstation en hel vecka utan tillgång till advokater och utsattes för tortyr. Rättvisepartiet Socialisterna protesterade idag mot händelserna i Zimbabwe.

Måndag gen 7 mars släpptes 39 av de 45 gripna. De andra sex sitter fortfarande i häktet och kommer att bli åtalade för landförräderi, vilket i Zimbabwe kan ge dödsstraff. En av de sex är Munyaradzi Gwisai, ledare i International Socialist Organisation i Zimbabwe.

Dessa 45 personer är inte de enda offren i Zimbabwe. Hundratals medlemmar av oppositionspartiet Movement for Democratic Change (MDC) har häktats inför valet som är senare i år. Detta för att diktatorn Robert Mugabe ska kunna behålla makten i landet som han styrt över sen den vann självständighet.

Den 21 mars, som en del av internationella aktionsdagen i frågan, demonstrerade medlemmar från RS Stockholm utanför den zimbabwiska ambassaden i Stockholm mot dessa orättvisor. Namnteckningar hade samlats in och lämnades över till ambassaden tillsammans med ett kort stöduttalande för de gripna.

Kamrater planerar ytterligare demonstrationer som svar på utvecklingen i händelserna. Vår internationella solidaritet är viktigt och hjälper att ge de fängslade aktivisterna ökad självförtroende i kampen för sina liv.

Jeff Skinner

Annons

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s