Rättvisan segrade tillslut

Bostadsrättsombildningen av 252 hyreslägenheter vid Södra station i kvarteret Skottet är nu definitivt stoppad. Detta efter en extremt utdragen process via domstol och extra möte i bolagsstyrelsen.

– Det känns nästan overkligt för vi har levt i det här så länge. Men det är superskönt att rättvisan har segrat, det ger en tillbaka hoppet, så säger Astrid Benes från kampanjgruppen Rädda Skottet som kämpat i fyra år.

Rädda Skottet såg genom saklig information, dörrknackning mm till att höja rösterna för den stora grupp hyresgäster som inte ville ha ombildningen. Därför kunde bostadsrättsföreningen (brf) inte erhålla de 67 procent ja-röster som krävs. Hade de accepterat detta hade processen tagit slut 2009. Men brf och konsulten Ulf Bergdahl lämnade in en ansökan om köp till Stockholmshem som vilade på fusk. Rösterna på köpstämman baserade sig på 18 falska ombud.

Rädda Skottet kunde med Hyresgästföreningens hjälp driva fallet i domstol. I Tingsrätten medgav brf talan, dvs de medgav att de inte hade underlag för ombildning. Detta skedde i slutet av förra året.

Trots detta försökte konsult och brf-styrelse ändå få Stockholmshem att godkänna köpet, med argumentet att man hade hållit en annan köpstämma med 67 procents majoritet. Detta var en låtsastämma som hölls i april 2010, vilket var tio månader efter att köperbjudandet hade gått ut. Bolagsledningen sa nej men de senaste månaderna har högerpolitikerna som leder styrelsen haft märkligt svårt att följa de demokratiska spelreglerna. In i det sista slingrade de sig och sköt upp beslutet i tio dagar för att hålla ett extra styrelsemöte. Men hur de än vred och vände kunde de inte hitta ett kryphål för att göra sig av med fastigheten värderad till 650 miljoner kronor som nu istället förblir stockholmarnas gemensamma egendom.

Hyresgästföreningen borde verkligen ta till sig av vad som hänt och riva upp det färska beslutet om att inte längre juridiskt stödja hyresgäster som vill pröva ombildningsfusk i domstol.

text: Elin Gauffin

fotograf: Agneta Sundström

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s