Vredgade husbybor i enad kamp

Rauni Gustavsson från PRO deltog också på Vredens dag

Det var över 500 personer som under lördagen deltog i manifestationen på torget i Husby. ”Riv upp beslutet om nedläggningen av vårdcentralen!” var huvudparollen, men det övergripande syftet var att protestera mot hur Husby och andra Järvaförorter som Rinkeby och Tensta nu har berövats nästan all offentlig service. Tal och musik avlöste varandra under de fyra blåsiga timmarna.

Slagverksgruppen Yakumbe drog igång Vredens dag i Husby och var inget mindre än en succé. De trummade upp humöret på topp och det var ett lite varmare Husby som samlades på torget för att lyssna till Basar Gerecci, från ungdomsorganisationen Megafonen, och hans gripande öppningstal. Han började med att peka ut allt som försvunnit från Husby: posten, banken, Dalhagsskolan, folktandvården etc, och nu vårdcentralen.

Vi är här för att vi vill se en ändring! Nästa gång ni planerar att rita om vår karta och bestämma över våra liv – kom till oss först!”

Efter de lokala profilerna Gunnar Johansson och Inga Harnesk talade läkaren Daniel Håkansson om hur illa vården lämpar sig för marknaden och för behovet av vårdcentralen i Husby.
– Om medellivslängden är fem år lägre i Husby än på Östermalm med alla sina läkarmottagningar, tycker jag att det är tydligt att behovet är större i Husby.
– Vård är till för att läka, inte för att söndra, avslutade han.
– Det pratas för mycket men görs för lite, ropade Bilbo Göransson från Rättvisepartiet Socialisterna från scenen och fortsatte:

Husby har en inspirerande och stolt tradition av kamp mot överheten. Om 10 000 demonstrerade mot det flera decennier gamla militärstyret i Damaskus och Nordafrikas och Mellanösterns massor kan störta en blodtörstig diktator så kan vi rädda Husbys vårdcentral. Men inte med mer prat utan med handling!”

Bo Sundin, moderat ordförande i Rinkeby-Kista stadsdelsnämnd framförde sin sorg över att beslutet om nedläggningen av vårdcentralen har gått igenom:
– Det är olyckligt.
Han fortsatte med att förklara att detta är ett demokratiskt samhälle, och att han därför inte tycker likadant som sina moderata kollegor i alla frågor.
– Däremot tycker jag att man ska respektera alla beslut som tas i alla församlingar.
Vilka “demokratiska” beslut Bo Sundin syftade på är dock oklart, eftersom beslutet om nedläggningen av vårdcentralen uppenbarligen inte har någon som helst förankring bland Husbyborna. Något som Irene Westerberg från Akalla underströk i sitt inlägg:
– Moderaterna kan i och med detta förlora tusentals röster i Husby.

Arne Johansson, RS Husby
Arne Johansson, RS Husby

Arne Johansson, som fick varma applåder redan innan sitt tal för nätverket Järvas framtid, frågade om någon kunde se Filippa Reinfeldt, Sten Nordin och Joakim Larsson som alla var inbjudna för att försvara sig.
– Neej, blev svaret.
Han talade sedan om att den vanligaste invändning han hade hört mot manifestationen var att det inte lönar sig att protestera, att dom inte lyssnar och kör över oss ändå.

Kommer ni ihåg Järvalyftet? Där man utlovar mer service och mer arbetsplatser när våra hus och områden ska renoveras? Och sen Järvadialogen och Järvaandan – allt skryt, allt tomt prat om en dialog med folket. Kom aldrig någonsin igen och prata med oss om Järvalyftet utan att öppna vårdcentralen igen, hjärtat av våran offentliga service!

Labirynt
Labirynt

Starka musikaliska framträdanden sågs från hiphopbanden Carlito och Labyrint. Helt spontant gick även Aysha gick upp på scenen och gjorde ett a capellaframträdande.
– Det kändes viktigt att vara här, sa Aki från Labyrint när Offensiv frågade varför hiphopgruppen närvarade på Vredens dag. Man ser samma sak i alla förorter, berättar han. De är byggda efter samma modell och monteras ner efter samma modell. De attackerar oss, oavsett om det är i Alby, Gottsunda (i Uppsala, där gruppen har sina rötter, red:s anm) eller Husby och oavsett om det är socialdemokraterna eller moderaterna som styr.

Rauni Gustavsson från PRO talade också på Vredens dag
Rauni Gustavsson från PRO talade också på Vredens dag

Vredens dag i Husby var minst sagt spektakulär. Daniel Nordström från SSU Kista pratade till och med om att Sverige behöver en revolutionär rörelse bland arbetare och unga!
Stämningen efteråt var uppåt bland både arrangörerna och andra deltagare, med en stark känsla för att det unika samarbetet över alla generationsgränser i kamp för en upprustning av Husby och hela Järva på folkets villkor måste fortsätta.

Talade under manifestationen gjorde även riksdagsledamöterna Veronica Palm (S), Gustav Fridolin (MP), Amineh Kakabaveh (V), Faid Issa från Love Tensta, Egon Hansson och Rauni Gustavsson från PRO, Nima Djohari-Taimouri S och SSU, Ung Vänster, Abraham Abraham Gebrehiwet från Eritreanska Föreningen m fl.

Arrangörer var Megafonen, PRO, Nätverket Järvas framtid, Eritreanska föreningen som också svarade för kaffe, läsk och bröd, Husby Marathon, Love Tensta, Forex, Rädda barnen, ABF och Hyresgästföreningen, med stöd av bland andra RS, S, V, MP, SSU och UV.

Anna Löfgren

Läs mer på:

DN
TV 4

Annons

En reaktion till “Vredgade husbybor i enad kamp

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s