Nazister försökte delta på möte… mot nazism

RS Västerort öppna möte mot rasism och kapitalism fick ovälkommet besök på onsdagskvällen av några nazister. Men våldshögern tvingades snopet att lämna lokalen när samtliga Allhusetbesökare gjorde klart vad som gäller: Rasister är inte välkomna och kommer aldrig att bli det.

Lär av historien - Kämpa för framtiden
Lär av historien - Kämpa för framtiden

Rättvisepartiet Socialisterna i Västerort hade ett lyckat möte på onsdagskvällen om kampen mot rasism och kapitalism. Temat för mötet utgick från tre revolutionärers livsöden under 1900talet, som alla slogs för rättvisa och solidaritet, och alla hamnade på Usa-imperialismens dödslistor.

Angela Davis är medborgarrättsaktivist, feminist och kommunist som sattes dit för ett brott hon inte begått 1970. Först 1972 släpptes hon fri från alla åtal som riktats mot henne. Che Guevara avrättades bara 39 år gammal i strid mot CIA-tränad militär i Bolivia, efter ett liv i den kubanska och latinamerikanska revolutionens tjänst. Malcolm X mördades på ett stormöte inför 400 åskådare för sin kamp mot rasismen och kapitalismen.

Mötet som hölls samlade ett par dussin intresserade antirasister och fackligt aktiva som ville veta mer om temat och om Rättvisepartiet Socialisterna. Åtta förvirrade nazister dök också upp i Allhuset, och trodde att de skulle få vara med på mötet.

Rättvisepartiet Socialisterna förklarade tålmodigt för nazisterna att mötet var mot rasism och nazism, och att de inte var välkomna. RS aktivister kände igen några av nazisterna från ett tidigare överfall i Hässelby Strand, då nazisterna stal politiskt material från aktivisterna.

Naturligtvis kan inte nazister eller andra som utgör ett hot mot våra medlemmar och mötesdeltagare delta på våra aktiviteter. Men det handlar om mer än bara säkerhet. Våra gemensamma möteslokaler, arbetsplatser och bostadsområden ska inte bli grogrunder för rasistisk splittring. Socialisters möten kommer aldrig att bli debattforum för nazism, sexism och rasism.

När budskapet väl hade gått fram fick nazisterna lämna lokalen med svansen mellan benen, utstirrade och utkörda av såväl biljardspelande ungdomar, socialister, fackliga aktivister och fikagäster.

Jag tycker alla slöt upp bra. Alla vi var upprörda och vi pratade länge efteråt om incidenten, berättar en av föreståndarna. Rasister är inte välkomna, det var första och sista gången de var på Allhuset!”

Rättvisepartiet Socialisterna välkomnar alla som vill bygga upp en kamprörelse i västerort mot nazism och rasism och samarbetar gärna med alla som tycker att föreningslivet och samhällslivet borde vara fritt från hot och förföljelser från våldshögern. Ingen ska behöva känna sig diskriminerad eller hotad vare sig där man bor, jobbar eller väljer att spendera sin fritid. I den kampen lär vi oss av de bästa traditionerna som Angela Davis, Che Guevara och Malcolm X har att erbjuda.

RS Västerort

Annons

2 reaktioner till “Nazister försökte delta på möte… mot nazism

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s