Protest nådde Stadshuset

Onsdagen den 11 maj nådde protesterna mot den föreslagna privatiseringen av simhallen i Högdalen Stadshuset. I vackert försommarväder överlämnades ca 2740 namnunderskrifter mot det inte så vackra förslaget att lägga ut driften av Högdalens simhall på någon privat utförare.


Vi var ett tiotal som samlats för att konfrontera det ansvariga borgarrådet Regina Kevius (m), som i sällskap av två tjänstemän kom ut för att motta bunten med protestlistorna. En reporter från TV4 Stockholm var också på plats. Per-Åke Westerlund från RS redogjorde medan han lämnade över listorna för kampanjen hittills, bl.a. det faktum att ingen som besökt simhallen uttalat sig för privatisering, att ett tidigare försök till privatisering år 2007 misslyckats, och att en privatisering innebär försämringar för de som jobbar i simhallen. Journalisten Kajsa Ekis Ekman påpekade att simhallen är gemensam egendom, och inga i Högdalen, eller i Stockholm över huvud taget, har tillfrågats om det är O.K. att den gemensamma egendomen ska utnyttjas av ett privat företag för att göra vinst.

Regina Kevius var ganska lågmäld, men frågade om inte t.ex. en simförening skulle kunna driva hallen, varpå vi svarade att en simförening knappast har kunskap och resurser att driva en hel hall. En idrottsförening är en ideell verksamhet som finns för att bedriva idrott, träning och tävling, inte för att göra en vinst och ha ansvar för en hel anläggning. Vi påpekade att vi gärna ser att de ca 15 föreningar som är verksamma i Högdalens simhall har ett inflytande över vad som sker där, men att de knappast klarar att driva hela hallen. Som av en händelse var en simförening som driftansvarig av hallen det exempel som Regina Kevius nämnde även i ABC-nytt i februari, då planerna på privatisering offentliggjordes. Hon sade nu att ”ingenting kommer att hända under sommaren”, vilket visar att anbuden på att få driva simhallen knappast är många.

Det var uppenbart att ansvariga politiker och tjänstemän inte hade något att komma med, eftersom de inte försökte argumentera mot oss. Det visar att det finns alla anledning att fortsätta kampanjen, och komma ihåg att Regina Kevius fått backa tidigare i år i frågan om sänkta föreningsstöd till idrottsföreningar, vilket visar att det lönar sig att kämpa.

Johan Sand

Annons

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s