Över 170 elever strejkade den 24 maj på Södermalmsskolan i Stockholm. De strejkade mot rektorns beslut om att “flytta” lärare från bland annat högstadiet till mellanstadiet, på grund av de saknar behörigheten som krävs enligt Björklunds nya skollag (som träder i kraft 2015).
Rektorn på Södermalmsskolan, Nina Jonsson, har gett de utsatta lärarna tre veckors varsel trots att skollagen inte träder i kraft förrän om fyra år.
Elevkampanjen träffade idag tre av de elever som deltog på strejken på Södermalmsskolan.
Hanna Tenenvaum, som går i 8:an på södermalmsskolan med inriktning litteratur-drama, berättar att två av de lärare som varslats (Per Shalin och Lennart Wigström) ärde bästa lärarna på skolan samt att det var dem som startade litteratur-drama inriktningen.Två andra elever,
Puh Koivisto och Axel Lyssarides, instämmer.
Ett tiotal lärare ska varslas, vilket är ca en tredjedel av lärarstyrkan på skolan.
Även om lärarna skulle studera upp den behörighet som dem saknar finns det ingen säkerhet för att de kommer att få tillbaka samma tjänst.
-Jag vill att rektorn ska ge lärarna två till tre år så att de kan få de poängen som saknas för att kunna fortsätta undervisa i samma ämnen, sade Puh Koivisto som är elevrådsordförande på Södermalmsskolan.
-Vi tänkte först ha en sittstrejk men vi elever hade så mycket att säga och vi hade redan gjort plakat, på ett av dem stod det ”tuta för demokrati”. Några av oss sprang för att hämta en megafon och sittstrejken blev den demonstration som 173 elever anslöt sig till, där majoriteten var högstadieelever, berättade Hanna Tenenvaum.
På södermalmsskolan går det 700 elever och på högstadiet ca 200 elever. 210 elever samt gamla elever anmälde sig till strejken. 300 av eleverna från alla klasserna på skolan har skrivit på en namnlista mot förflyttningen av lärarna.
På frågan om hur de mobiliserat till strejken svarade Axel Lyssarides:
”facebook är det vi kör på, Vår klass (8ld) ringde runt till olika media”.
-Rektorn har makten att ge dem tid, vi i elevrådet har lämnats ute ur diskussionen, sade Puh Koivisto och fortsatta med att berätta att lärarna förbjöds att uttala sig om strejken.
Klass 8ld kommer att förlora lärare i 11 av 16 ämnen och vissa klasser drabbas så hårt att de förlorar lärare i 14 av 16 ämnen. Rektorn sa till eleverna att detta är endast är ett litet steg och att större kommer att följa.
-Många av oss valde den här linjen, drama-litteratur, efter att ha träffat dessa lärare, berättade Hanna Tenenvaum och hon tycker även att det är oschyst mot de kommande sjuorna, som inte blev informerade om varslet.
Axel Lyssarides tycker att många lärare bara är ”lärarmaskiner”.
-Några av de varslade lärarna som vi har lärt känna gör så att man blir intresserad avde ämnen som de lär ut.
Lärarna och Rektorn kommer ha förhandlingar ikväll, om det inte händer något kommer eleverna fortsätta att strejka på fredag.
Sara Lindelöf
Hugo Witting
Jag går i den skolan och jag var med att demonstrerade!