”Återinför rätten till asyl!”

Ett 100-tal samlades idag på soliga Mynttorget för att protestera mot den svenska regeringens och migrationsverkets inhumana flyktingpolitik, och att man trots den extrema repressionen som råder i Iran fortsätter att utvisa flyktingar till landet.

Protesten arrangerades av Amineh Kakabaveh, riksdagsledamot för Vänsterpartiet, och journalisten Kurdo Baksi. De båda talade, liksom en rad företrädare för iranska flyktingorganisationer.
Deltog gjorde även de iranska flyktingarna från Göteborg som precis avslutat sin en månad långa hungerstrejk.

Elise Salay från Kongo, utvisningshotad och som migrationsverket vill sätta i förvar, var en av de som talade på protesten.

– De vill utvisa mig till Kongo där våldtäkter används som en del förtrycket. Jag är politiskt aktiv mot regimen i Kongo men Migrationsverket vill låsa in mig i förvar, sa Elise Salay.

Elise fick stöd av bland andra Miljöpartiets nya språkrör Åsa Romson, som talade på protestmötet och skrev på protestlistan mot att Elise ska utvisas. Hittills har över 700 namn samlats in.

Många talare tog upp Marzieh Kamangar.
– Marzieh Kamangar är politisk flykting. För ett år sedan avrättades hennes kusin Farzad Kamangar av den iranska regimen för sitt politiska engagemang, nu riskerar samma sak att hända Marzieh, berättade Kawa Zolfagary.

Flera talare fokuserade på vikten av ett återinförande av asylrätten, som i praktiken är borta. ”Återinför rätten till asyl!”, var något som många talare avslutade med.

Även det akuta behovet av en rörelse mot regeringen och migrationsverkets inhumana flyktingpolitik betonades ofta.
– Högerregeringen brutala utvisningspolitiken beror på Sveriges och EU:s imperialism. Svenska storföretag handlar med Iran och bygger tillsammans med EU murar mot flyktingar. Att kämpa mot utvisningar och för att återinföra rätten till asyl är att kämpa mot högerpolitiken, sa Per-Åke Westerlund från Rättvisepartiet Socialisterna (RS).
– Det behövs en ny stor rörelse för amnesti för alla gömda flyktingar, fortsatte han. Han betonade också hur blockaderna mot utvisningar samlar allt fler. Särskilt i Stockholm behöver de olika nätverken samlas för att mobilisera fler, både till aktioner mot deportationer och till protestmöten som idag.

Anna Löfgren 

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s