Med fokus på förövaren, inte offret

”I’ve been told I’m not supposed to say this – however, women should avoid dressing like sluts in order not to be victimised”. Så sa en representant för Polisen i Toronto den 24 januari i år. Den 3 april samlades 3 000 – 4 000 arga Torontobor i världens första “SlutWalk”. Idag demonstrerade runt 500 personer i Stockholm.

Föga andade väl polisrepresentanten i Toronto att hans uttalande skulle vara droppen som fick bägaren att rinna över för kvinnor i hela världen. I USA och Kanada har 46 SlutWalks genomförts och rörelsen har nu även kommit till Europa. I andra delar av världen planeras ytterligare 18 demonstrationer. Att SlutWalk har blivit så stort visar på den enorma ilska som finns över hur samhället behandlar hela proceduren med sexuella övergrepp. Från att kvinnan inte ska klä sig “slampigt” för att undvika att bli våldtagen, till att kvinnan misstänkliggörs av olika myndigheter och rättssystem, till att samhället vänder henne ryggen. SlutWalk har blivit ett sätt för människor runt om i världen att sätta ner foten.

På Mynttorget i Stockholm var stämningen minst sagt god. Det rådde en känsla av fördomsfrihet på torget vilket gjorde att många inte höll sig från att sjunga, dansa och framförallt: vara sig själva.

Nik Märak var en av de som talade på manifestationen. Själv beskrev hon sig som en arg och engagerad mamma.
– Normen måste vara att du som flicka ska kunna gå asfull och naken på stan, och ändå få vara ifred, sa hon och möttes av jubel.

Johanna Tengblad var en av de som deltog på manifestationen.
-Det här är en skitbra grej som jag verkligen vill stödja. Det finns många aspekter av “slampighet” som är viktiga att diskutera, t.ex den rättsliga. Vi måste ändra rättssystemet så att inga sexister, eller rasister heller för den delen, dömmer några fall.

– Man förändrar genom att vara ute på gator och torg, som vi är nu, men också ute på internet och andra sociala forum. Själv kommer jag från www.ballers.se som är ett nystartat feministiskt livsstilsmagasin på nätet.

 

Rättvisepartiet Socialisterna deltog i manifestationen med bokbord, och många intresserade valde att köpa “Vägra Kallas Hora”, Elevkampanjens handbok mot sexuella trakasserier som såldes på plats. Talade för RS gjorde Lina Thörnblom.

– Trots att det är 2011 så lever 50-talets kvinnoideal kvar. Det märks på skolorna. När vi är ute med Vägra Kallas Hora-kampanjen berättar elever om att tjejer som sticker ut, har annorlunda kläder, höjer rösten, har för bra betyg osv  blir kallade för horor.  Och killar blir kallade för bög om de är för “tjejiga”. Vi måste kämpa tillsammans för att krossa sexismen.

SlutWalk i Stockholm var arrangerat av Freshest i samarbete med Feministiskt Initiativ och Kulturhuset Stockholm.

Anna Löfgren

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s