RS deltog i protest mot utvisningar

Efter att på förmiddagen ha deltagit i kampen för att stoppa utvisningen av den iranske aktivisten och frihetskämpen Peyman Najafi genom att protestera utanför Migrationsverket i Solna samt på Arlanda flygplats och genom att sätta press på de ansvariga (Läs mer på RS haninge-blogg), satte medlemmar i Rättvisepartiet Socialisterna i Stockholm kursen mot Sergels Torg där ännu en manifestation för rätten till asyl hölls kl 15:00 idag.

Demonstrationen där ett femtiotal personer deltog var arrangerad av Yarsanisamfundet, vars medlemmar riskerar att utvisas till Iranska Kurdistan där de riskerar förföljelse. Andra grupper ur den växande asylrörelsen var på plats för att visa sin solidaritet. Familjer som riskerar utvisning hade satt upp ett tält vid torget de hungerstrejkar för rätten till asyl.

Talade gjorde bla Shahin Khosravi från Yarsani Democratic Movement, Karim Shamohammadi från Riksförbundet Barnen Först, samt Ruben Derkert och Mattias Bernhardsson från RS. Karim Shamohammadi vädjade i ett gripande inlägg till myndigheterna att ge familjerna asyl för de oskyldiga barnens skull, som enligt Barnkonventionen ska få asyl i Sverige, men som de svenska myndigheterna blundar för. Ruben Derkert från Rättvisepartiet Socialisterna belyste att det är på grund av de protester som migrationsverket gång på gång fått känna på som har stoppat utvisningarna till Iran de senaste månaderna.

Yarsanis, som mestadels är kurder, tillhör Yarireligionen som baseras på en tro på reinkarnation och alltså inte har mycket gemensamt med Islam. Pga detta har de ända sedan den så kallade Islamiska Revolutionen 1979 förföljts brutalt av mullornas regim i Teheran.

Tillsammans är vi starka. Då Migrationsverket har visat sig berett att utvisa förföljda grupper och politiska aktivister till diktaturen i Iran, som är en av de värsta i modern tid när det gäller mänskliga rättigheter, krävs det att alla som motsätter sig denna inhumana politik sluter upp med asylrörelsen.

Heikki Moisio

2 reaktioner till “RS deltog i protest mot utvisningar

  1. Hej!
    Om ni i RS skulle protestera mot fängslandet av frihetskämpen och Nobelpristagaren Liu Xiabo i Kina vore det bra men ni är ju socialister och ord som frihet, demokrati, och mänskliga rättigehter är ju totalt främmande för er / Ann-Mari Folkpartiet

  2. Ursäkta Ann-Mari. Men vi kämpar faktiskt för ett mer demokratiskt och ett mer rättvist Kina. Undrar varför du tar just Kina som exempel när svenska företag tjänar multum på Kinas arbetarklass som inte har några rättigheter? Kina är ett toppenexempel på ett land där svenska och amerikanska företag kan tjäna hur mycket pengar som helst på arbetare, samtidigt som man säger sig kräva demokrati, men ändå tjänar på diktaturen. RS är med i en internationell organisation, den finns i 50 länder och heter CWI och kämpar mot förtryck i samtliga länder, även i Kina. Gå in på http://www.chinaworker.info för mer info.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s