2-3 000 barn i Sverige får inte gå i skolan

Nu har skolan börjat efter sommarlovet och barn i hela Sverige kliver in i klassrummen, men 2-3 000 barn måste stanna hemma. De har nämligen inte rätt till skolgång.

Enligt Unicef, som hänvisar till en statlig undersökning från förra året, hade inte 2-3 000 barn i Sverige rätt att gå i skolan. Det handlar om barn som lever gömda eller som papperslösa. Enligt Barnkonventionen, som Sverige bundit sig till, ska alla barn som befinner sig i ett land ha samma rättigheter. Detta innebär att oavsett om barnet är svensk medborgare, har permanent bostad i Sverige eller är papperslös ska det ha rätt till en utbildning. Anledning till att konventionen är utformad så, är för att inget annat land än det som barnet befinner sig i just för stunden kan garantera barnets rätt till utbildning.

“Flera utredningar har gjorts angående detta, FN:s barnrättskommitté har kritiserat Sverige för diskriminering av barn och organisationer som UNICEF har drivit på i frågan under flera år. Men från regeringen hörs nu inget. Detta trots att det har gått ett år sedan remissvar lämnades på ett konkret lagförslag om alla barns rätt till skolgång.”
Detta skrev Christina Heilborn, Chef för Opinion och påverkan, på Unicefs hemsida den 22 augusti.

Att Sverige förbiser en så grundläggande rättighet som utbildning visar på hur långt högerut regeringen har gått. Dessutom lever de flesta papperslösa och gömda under en extrem press, i otrygghet och framförallt ovetandes om framtiden. Skolgång är inte bara viktig socialt, den kan också skapa en trygg miljö med rutiner och kunskap som alla barn behöver, och vem är i mer behov av detta än ett barn som befinner sig i hopplöshet?

Anna Löfgren

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s