”Ett skändligt sätt att hantera trogna hyresgäster”

Det borgerliga anfallet på hyresrätten fortsätter i Stockholm där Svenska Bostäder ska sälja ut drygt 1000 lägenheter till den privata hyresvärden Primula Byggnads AB. För knappt tre månader sedan fick boende i 207 lägenheter i Kärrtorp och 845 i Bredäng veta att beslutet redan hade tagits av kommunala bolaget att sälja fastigheterna till den privata aktören, mot hyresgästernas vilja.

Svenska Bostäder har sålt ut en betydande andel av sina lägenheter sedan 2006 då de hade   43 725 lägenheter jämfört med dagens 28 419. De senaste utförsäljningarna är bara ytterligare ett exempel på en ideologidriven politik som inte tillför staden eller hyresgästerna någon nytta, utan endast är till för privata aktörers vinstintresse.

Som delbetalning för dessa fastigheter ska Svenska bostäder få ta över 122 lägenheter i den trendiga och centrala stadsdelen Hammarby sjöstad. Utbytet är knappast en bra affär för kommunen och gör inget för att åtgärda Stockholms enorma bostadsbrist eller underlätta för de mest utsatta i bostadskön. Högre hyror för de boende är kanske inte heller så långt bort då lägenheterna är i stort behov av renovering, eftersom Svenska Bostäder har valt att inte rusta upp dem under en längre tid och en privataktör med all säkerhet kommer att vilja lägga över hela renoveringskostnaden på hyresgästerna. Vidare innebär det en minskad trygghet och minskat inflytande för de drabbade hyresgästerna.

Hyresgästerna kommer inte längre ha tillgång till den interna bostadskön och Primula har inte tecknat något boendeinflytandeavtal med Hyresgästföreningen, utan hänvisar till lokala överenskommelser istället.

Men hyresgästerna har inte vikt sig för förändringen. Ett nätverk har startats, som samlar de drabbade i både Bredäng och Kärrtorp. Detta ägnar sig bl a åt   namninsamlingar och vykorts-kampanjer riktade till oppositionspolitiker såväl som den borgerliga majoriteten. Kommunfullmäktige tar beslut om utförsäljningen den 17:e oktober och en massiv kampanj för att bevara de allmännyttiga bostäderna skulle kunna tvinga politikerna att backa, men då krävs det att fler ansluter sig till kampanjen.

Rättvisepartiet Socialisterna (RS) har pratat med Gunnar Thorell som bor i Kärrtorp och är aktiv i Nätverket Rädda hyresrätten, samt vice ordförande för Hyresgästföreningen Stockholm Sydost, kvarteret Arkö.

– Vi har knackat dörr och startat en namninsamling på internet där vi samlat in runt 3 000 namn mot privatiseringen. Det här är ett tvåfrontskrig som majoriteten i Stadshuset och Svenska bostäder bedriver. Först uppmuntrar man människor att köpa sina lägenheter och sätta sig i skuld till bankerna. När vi satt stopp för det och visar att vi vill ha allmännyttan kvar, kontrar de med att försöka bli av med oss genom att sälja ut oss.

– Vi hade för bara ett och ett halvt år sedan en tvist om vi skulle ombilda eller inte och hyresgästföreningen satte stopp för utförsäljningen genom att peka på fördelarna med allmännyttan, och genom att knacka dörr och informera.

– Det här är ett skändligt sätt att hantera trogna hyresgäster som bott här sedan Kärrtorp byggdes. Många är helt förstörda och oroar sig för hur servicen ska bli med det nya Primula AB som är ett riskkapitalbolag och  ägs av Gunnar Kuzowski. Det majoriteten i stadshuset vill, är att dra undan folks trygghet och öka makten hos de privata krafterna i samhället. Vi vill ta tillbaka rättigheten att bo på ett bra och rimligt sätt för låginkomsttagare och vanligt folk. Det här med valfrihet i verkligheten kan man ju bara glömma. Därför kommer vi demonstrera mot privatiseringsförslaget den 5 september kl 16:00 vid stadshuset och även den 17 oktober då beslutet tas.

RS Bagarmossen

En reaktion till “”Ett skändligt sätt att hantera trogna hyresgäster”

  1. Bra artikel
    Lägg gärna till att vi också har demo utanför stadshuset den 26e September!
    och tiden, den 5e september ska f.ö. vara 16.00
    Vad vi gör den 17e okt är mindre säkert, eftersom vi inte vet om det verkligen är tid för beslutet..

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s