RS deltog i demonstration mot massakern av kurder i Irak

Uppemot hundra personer demonstrerade igår på Mynttorget i Stockholm mot Turkiets och Irans bombningar av kurdiska byar i Irakiska Södra Kurdistan sedan augusti. Dessa flygräder som även haft artilleriunderstöd har skördat många civila offer, trots att målet officiellt varit rebellstyrkor med baser på den Irakiska sidan av gränsen.

Medlemmar ur RS Stockholm var på plats idag för att visa sin solidaritet. Förutom ett flertal kurdiska organisationer, som Kurdiska Rådet och Kurdiska Riksförbundet var även flera andra grupper inklusive riksdagspartier representerade bland talarna; bla talade Lars Ohly och Amineh Kakabaveh från Vänsterpartiet och Bodil Ceballos från Miljöpartiet.

Amineh Kakabaveh underströk att trots att dessa bombningar börjat nyligen har det kurdiska folket förtryckts i åratal. Agneta Nordberg från Kvinnor för Fred höll ett mycket radikalt inlägg, där hon underströk USA-imperialismens ansvar för oroligheten i regionen och i hela mellanöstern.

Imperialisternas intressen gynnas av nationella motsättningar, då dessa försvagar vänsterkrafterna i området. Dessutom påpekade Nordberg att Turkiet är ett viktigt Natoland, vars trupper bla deltagit i övningar i norra Sverige år 2009.

Regionen Södra Kurdistan i Irak har haft självstyre sedan Saddam Husseins regim föll 2003. Enligt flera talare är den egentliga, grundliggande orsaken bakom attackerna en önskan att skapa oro hos kurderna. Då både Turkiet och Iran har en betydande kurdisk minoritetsbefolkning oroar Södra Kurdistans självstyre regimerna i Ankara och Teheran allvarligt.

Dagens protest var en av många i Stockholm sedan bombningarna började. På söndagen den 4 september kommer en ny manifestation att hållas på Sergels torg klockan 12.30.

Heikki Moisio

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s