Ny massutvisning till Irak efter sju timmars blockad

Ett 50-tal aktivister från Asylrörelsen i Stockholm blockerade Migrationsverkets förvar i Märsta under 7 timmar igår eftermiddag och natten mot idag för att försöka stoppa en massdeportation av flyktingar till Irak. I blockaden fanns bl a Rättvisepartiet Socialisterna, Aktion mot Deportation, Ingen Människa är Illegal och iranska flyktingorganisationer representerade.
Efter ett massivt polispådrag på ca 10 radio- och piketbilar mot de fyra blockaderna vid Märsta och senare vid Cargo City på Arlanda, genomfördes deportationen. Uppskattningsvis 17 flyktingar från förvaren i Märsta och Flen sattes på ett specialchartrat flyg för att slutligen föras till ett krigsdrabbat Irak.Polisens insats var vid flera tillfällen mycket våldsam. I skrivande stund har hälften av de ca 10 aktivister som omhändertogs av polisen släppts, inklusive Rättvisepartiet Socialisternas Ruben Derkert och Karin Wallmark som sitter som ersättare för RS i Haninge kommunfullmäktige.

Sverige har på senare år utvisat tusentals flyktingar till Irak, inklusive religiösa minoriteter vilka förföljs systematiskt som ett resultat av den uppsplittring och de motsättningar imperialismens krig lett till.

På ett år har massdeportationerna ökat med 20 procent. Det beror inte på asylskäl, prövningar eller säkerhetsläget i Irak, utan på högerregeringens vilja samt att rasistiska Sverigedemokraternas platser i riksdagen gett högerregeringen en ursäkt att trappa jakten på flyktingar. En genomgång av domar från Migrationsdomstolen i Stockholm visade på att likartade asylskäl gav olika resultat. Experter varnade i Ekot för rättsosäkerhet och godtycklighet.
Men med ökad jakt på flyktingar kommer ökat motstånd. Under gårdagen lyckades Asylrörelsen i Göteborg hindra försök att utvisa flyktingar till krigets Afghanistan efter flera timmars blockad. Sent igår kväll bekräftade polisen att minst 5 av de 7 flyktingarna var kvar på förvaret i Kållered. Läs mer på GP RS Göteborg 
Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s