Hundra arga kommunalare ställde politikerna mot väggen

Rättvisepartiet Socialisterna fanns på plats när hundra arga kommunalare pressade politikerna om att höja lönerna i vård och omsorgsyrkena.

Kommunalare på krigsstigen i Vällingby Centrum
Kommunalare på krigsstigen i Vällingby Centrum

Strax innan Hässelby-Vällingby stadsdelsnämnd skulle sammanträda igår samlades demonstranter iklädda röda kepsar på torget i Vällingby. Kommunalklubben i stadsdelen demonstrerade för högre löner för anställda inom vård och omsorg. Ett flertal sympatisörer och förbipasserande hoppade spontant in i ledet för att visa sin solidaritet och lyssna på talen.

Slagorden ekade när processionen på ungefär 100 personer sedan marcherade vidare genom Vällingby Centrum till stadsdelsnämndens möte. Där verkade politikerna överrumplade av besöket.

Fackklubbens kampvilja markerade på ett tydligt sätt den kollektiva styrkan hos en samling radikala arbetare. Troligtvis var de inte vana vid att organiserade arbetare kommer till deras sammankomster och utan omsvep ställer dem till svars för deras högerpolitik.

Bilbo Göransson, ordförande för Kommunals klubb i Hässelby-Vällingby konfronterade politikerna med offentlig statistik, som bla visar att vård- och omsorgspersonal i Hässelby-Vällingby är lägst betalda i hela Stockholm.

Han frågade vad detta beror på och påpekade att man inte vill att vårdpersonal söker sig till andra stadsdelear för lönens skull. I slutändan handlar det om att säkra kvaliteten inom vårdsektorn.

Farhad Abedin arbetar som mentalskötare, men är vald till arbetsplatsombud och regionalt fackligt ombud.

–       Statistiken har tagits fram av staden och inte av oss själva, men vi har skickat den både till äldreomsorgschefen, stadsdelsdirektören, och samtliga politikerna som sitter här, berättade Farhad.

–       Då vi inte fick någon form av feedback eller respons från dem beslöt vi att komma hit själva istället.

Trots att informationen alltså kommit nämnden för kännedom, verkade flera av dem förbryllade och oförstående, inte minst nämndens ordförande Fredrik Bojerud (C). Han slingrade sig och svettades, men ville inte ta några beslut innan han utbildat sig mer i ämnet.

Ingen av stadsdelspolitikerna var villiga att ge några raka svar på kommunalarbetarnas krav, men samtliga gick ivrigt med på att undersöka saken. Fackklubben bjöd då in alla partier till paneldebatt om Kommunals löner den 19 oktober, med temat Pengarna på bordet.

Protesten visade att det är möjligt för arbetare att sätta press på makthavarna genom att organisera sig och tillsammans ställa tydliga krav.

Skulle fler av landets fackklubbar, och framför allt även fackens ledning uppvisa samma militanta hållning mot de nyliberala politikerna och mot kapitalisterna de företräder, skulle mycket kunna uträttas.

Heikki Moisio

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s