Sjuksköterskeelever hotar strejka

Nu säger sjuksköterskestudenterna stopp. 24 000 kronor i ingångslön kräver studenterna – annars accepterar de inte några jobberbjudan­den.

Det är sjuksköterskestudenterna som nästa år utexamineras från Röda korsets högskola, So­phiahemmet Högskola och ­Ersta Sköndal Högskola som tar strid för lönerna.
– Det råder brist på sjuksköter­skor på sjukhusen i Stockholm. Vi vet att pensionsavgångar och uppsägningar får många avdelningar att gå på knäna och man använder bemanningspersonal för att rädda verksamheten i det korta perspektivet. Det är patien­terna som blir lidande när sjukvården inte anställer fast personal och därmed inte klarar av att hålla kvar kompetensen, sa sjuksköterskestudenten Ulrika Blumfelds till Dagens Nyheter Stockholm den 12 november.

Över 200 studenter har hittills skrivit på uppropet enligt Ulrika Blumfelds. Hon uppger också till DN att organisatörerna av uppropet skickat ett brev som man ville överlämna direkt till sjukvårdslandstingsrådet Filippa Reinfeldt (M). Föga förvånande skickade Reinfeldt brevet vidare till en pressekreterare. Även vid överlämningen av brevet fanns ingen skymt av Reinfeldt. Ändå menar organisatörerna att budskapet nått fram.

– Rasmus Jonlund sa att Anna Starbrink gärna ville diskutera saken och bad att vi skulle höra av oss. Vi sa att hon kan höra av sig till oss i så fall, sa Ulrika till DN.

RS och Offensiv stödjer sjuksköterskestudenternas kamp för bättre ingångslön och kräver mer resurser till vård och omsorg – rusta upp, skär inte ned.

Anna Löfgren

Annonser

One thought on “Sjuksköterskeelever hotar strejka

  1. Bra Sjuksköterskor, att ni säger ifrån ang. lönesättningen! Ni kommer att vara värda varenda krona i höjningar, särskilt som det över ”samhällets översittare” regnar miljoner i form av bonusar och lönehöjningar, och vars arbete i jämförelse med ert, bara måste betecknas som tärande på samhället! Stå på er!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s