Utvisningen av Sajjad Bayad till Afghanistan stoppades

Polisen försökte tvångsutvisa Sajjad Bayad till Afghanistan imorse men fick avbryta. Sajjad torterades av talibanregimen när de styrde och är fortfarande eftersökt av deras styrkor samt av mujahedin.

– Situatuation i Afganistan är mycket svår, folk dör hela tiden, det är katastrof, säger Azezi Ashmat från Afganska föreningen som är en del av Asylrörelsen i Stockholm.

Vi i Asylrörelsen i Stockholm samlades inatt på Arlanda tillsammans med Aktion mot Deportation Uppsala och berättade för passagerarna att polisen skulle föra honom på flyget med tvång och att de borde protestera. Responsen var väldigt bra och flera tog med sig material. Dessutom lyckades Sajjad själv få kontakt med piloten och berättade om sin situation.

Samtidigt mailades protester till flygbolaget och Luftfarsverket och en överklagan lämnades in till Europadomstolen. Migrationsverket försökte undvika protester vid flygningen genom att ljuga om vilket flyg han skulle skickas på. Det lyckades inte och det kom fram vilket det verkliga flyget var. Lufthansa meddelade till slut att Sajjads biljett från Frankfurt-Dubai, och Dubai-Kabul ställts in.

Nu gäller det att snabbt följa upp Europadomstolen, skapa uppmärksamhet kring hans fall och få fler att protestera.

Karin Wallmark

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s