Svenska Bostäder försöker splittra Husby Träffs vänner

BildCa 50 personer, en majoritet ungdomar, deltog vid måndagskvällens stormöte för ockupationen av Husby träff. Många hade sovit över och varit på plats hela dagen, andra strömmade till inför stormötet. Även ABC-nytt var på plats för att rapportera om protesterna.

Ockupationen har nu pågått i ett dygn i protest mot flytten av träffen men även mot alla de andra nedskärningar som drabbat Järva de senaste åren. Kvällens möte inleddes med ett antagande av de paroller som diskuterats tidigare: för att Husby träff ska finnas kvar i befintliga lokaler och finansieras av Stockholms stad, mot nedskärningar i Husby och Järva, samt för införandet av en lokalt förankrad styrgrupp med representanter för de boende som ska ha vetorätt mot beslut som rör området.

Bild

Till största del ägnades mötet åt att diskutera hur ockupationen ska kunna växa och involvera fler. Många bra förslag kom upp på aktiviteter för att hålla huset levande: filmvisningar, seminarier, konserter, fotbolls-/innebandyturnering, workshops etc. Lokala föreningar och ungdomsgårdar kan bjudas för in att ha aktiviteter i träffen. Vi diskuterade även hur vi når ut till fler genom exempelvis dörrknackning och besök på skolor i området.

En diskussion inleddes om hur man ska agera vid en eventuell kontakt från polisen och kontaktpersoner för detta utsågs. De flesta var dock överens om att den bästa garanten mot att ockupationen avslutas av en polisinsats är att man samlar fler deltagare och samtidigt sätter demokratisk press på beslutsfattarna. Husbyborna ska under morgondagen ta kontakt med fastighetsägaren, Svenska bostäder, och bjuda in dem till en dialog i träffen.

Efter stormötet kom det dock fram att Svenska bostäder redan försöker splittra rörelsen genom att kräva att Röda Korset, som ansvarar för verksamheten i Husby Träff sedan en tid tillbaka, slänger ut ockupanterna inom 48 timmar för att få behålla hyreskontraktet. Detta är ett extremt odemokratiskt bemötande av den folkliga protesten och det gäller nu att hålla ihop och visa att vi är så pass många som inte accepterar fler försämringar i Järva att de inte längre kan ignorera oss. Nu får det vara nog!

http://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=103&artikel=4912063

http://svtplay.se/v/2678135/husby_traff_ockuperat_i_protest

AnnaMaria Berggren Eriksson

Bild

Annons

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s