Beslutet om högdalens simhall fattat – hur ska kampen fortsätta?

Ett av Nordens största bolag i branschen, Actic, får med fördelaktiga villkor ta över Högdalens simhall och gym från den 1 juli. Moderaterna i Stockholm fortsätter att skänka bort kommuninvånarnas gemensamma tillgångar.

Efter renoveringar för 70 miljoner kronor av Högdalshallen ska nu ett privat bolag få ta över. Det betyder:

– sämre villkor för personalen, som nu antingen tvingas byta arbetsplats för att stanna som kommunställda eller byta till Actic.

– dyrare priser för gymmet och gruppträningar. Den enhetstaxa som de privata ska hålla gäller enbart för badet.

– att möjligheterna att använda samma gym- och badkort i Högdalen och andra kommunala hallar, t ex Farsta, försvinner.

Actic får ta över med generösa villkor. När kommunen jämförde sin egen drift med privat drog man nämligen bort 6 miljoner i momsintäkter som kommunen skulle fått under kontraktsperioden. Bara på så sätt blev de privata bolagen konkurrenskraftiga. ”De har slarvat bort intäkter på sex miljoner”, kommenterade Emilia Bjuggren, Socialdemokraterna, som tillsammans med (V) och (MP) röstade mot privatiseringen.

Actic, som har 487 anställda och omsätter en halv miljard kronor per år, får nu en redan existerande anläggning av hög standard. För att göra vinst på de 350 000 årsbesökarna får bolaget nu ”en stor möjlighet att själv påverka det affärsmässiga och verksamhetsmässiga innehållet av driften och utvecklingen av verksamheten i anläggningen”, som kommunen skrev i sitt underlag inför beslutet.

Fjolårets kampanj mot privatiseringen som vi inom Rättvisepartiet Socialisterna drog igång samlade massivt stöd. 2 740 personer skrev på protestlistorna. Vi träffade ingen besökare i bad eller gym som ville att det skulle bli privat. Idag finns ytterligare bevis på privatiseringens konsekvenser, särskilt inom äldreomsorgen. Kampanjen och alla som vill kämpa mot privatiseringen behöver nu diskutera hur kampen ska fortsätta.

Att kamp lönar sig visar Husby, där beskedet att Husbybadet inte ska privatiseras kom mitt under ockupationen av Husby Träff.

RS Farsta Högdalen

Annons

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s