Etiopiska flyktingföreningen på möte i riksdagen: ”Regimen har ökat förtrycket – stoppa utvisningarna”

– Regimen i Etiopien har ökat förtrycket det senaste året. Även i Sverige blir vi övervakade och hotade.
Det var budskapet när Etiopiska flyktingföreningen på onsdagen fick möjlighet att presentera sig på ett möte i riksdagshuset.

– Vi arrangerade demonstrationer utanför Etiopiens konsulat den 27 och 30 december, med krav på att Martin Schibbye, Johan Persson och alla fängslade journalister ska friges. Den statliga televisionen i Etiopien påstod då att “terrorister gått ut på gatorna i Stockholm”, berättade Theodros från flyktingföreningen.
En annan deltagare berättade att deltagarna på en aktivitet för att samla in pengar till föreningen hotats.
Mötesvärd var Christina Höj Larsen, Vänsterpartiet, och representanter från alla riksdagspartier utom Centern och Folkpartiet deltog. Tyvärr deltog även Sverigdemokraternas David Lång, vilket upprörde de flesta av deltagarna.

Grumgeta Zelealem förmedlade en rad fakta om situationen i Etiopien:
– Den etiopiske diktatorn Meles Zenawi skrämdes av den så kallade arabiska våren och har inlett massarresteringar av journalister, oppositionsledare och andra. Media har förbjudits att rapportera om den arabiska våren, samt om den svält och arbetslöshet som gör att miljontals människor i landet behöver akut hjälp.

Han visade också hur det totala biståndet till Etiopien ökade från 1,8 miljarder dollar år 2004 till 3,3 miljarder dollar 2008. Både USA, EU och Kina har odlat sina relationer med en regim som står för ett brutalt förtryck av alla som kräver demokratiska rättigheter.
– Det enda alternativ som nu återstår för Etiopien är ett folkligt uppror. Detta har redan inletts av folket i de södra och östra delarna av landet.

Fenthaun Assefa från flyktingföreningen var nöjd med mötet, men tyckte att frågan om stopp för utvisningar och rätt till asyl inte fick tillräckligt med tid på mötet.
– Förtrycket i Etiopien är nu välkänt efter det här informationsmötet. Nu är asylfrågan den viktigaste för vår förening, säger Fenthaun Assefa.

Per-Åke Westerlund

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s