Solidaritetsmanifest – Allt stöd till de som kämpar i Chile!

Kopierat från Solidaritetsrörelsen Sverige – Aysén: Läs och sprid.

Solidaritetsmanifest – Allt stöd till de som kämpar i Chile!

MANIFESTATION 15 MARS 18.00 SERGELS TORG

Den 15 mars hålls en landsomfattande protestdag i chile mot det uråldriga utbildningssystem som tvingades igenom av Pinochets militärdiktatur, och som tvingar en av jordklotets fattigaste befolkningar att betala världens högsta studiekostnader.

I Sverige är vi vana vid att inte bara få gratis utbildning, utan dessutom bidrag och fördelaktiga lån för att uppfylla våra drömmar och lära oss om vår hur omvärld fungerar.

Det kan därför vara svårt att sätta sig in i Chiles studenters situation.

En studerande i Chile ska inte bara betala sin egen lägenhet och uppehälle. Hon måste dessutom betala mer än en genomsnittlig årslön i studiekostnader till Universitetet. Detta tvingar många studenter till ett livslångt skuldslaveri under storbankernas räntor.

Den nuvarande regeringen har svarat studenternas krav de senaste åren med enorm repression. Amnesty International fördömmer regeringens överanvändande av tårgas, stålpellets, vattenkanoner, pansarbilar och chocktrupper mot de protesterande i landet – nu senast i Aysénprovinsen i södra Chile.

Regeringen påstår, som nu senast inrikesminister Hinzpeter, att befolkningen triggats av politiska extremister som saknar verklighetsförankring. President Piñera anklagade delar av befolkningen att ha en ”sjuk själ” på tvåårsfirandet av sitt presidentskap. Att krav på utbildning och att lönen ska räcka till mat åt sin familj är overkliga, visar vilken sorts regering minsitrarna företräder: de rikas och välbeställdas regering. Eftersom ministrarna varken vill eller förmår att förstå folkets behov och lidanden, bör de erkänna sin inkompetens och avgå. En verklig demokratisk regering representerar hela folkmajoritetens behov.

I full solidaritet med landets studenter och arbetare, med Aysénbefolkningens heroiska kamp som ledstjärna, stödjer vi de rättmätiga krav som lyfts upp av en orädd, indignerad generation:

Rätten till en avgiftsfri offentlig utbildning med garanterad kvalitet – nej till privata vinster

Höjda löner i hamnar, fabriker och provinser

Lokal vetorätt mot förorenande dammar

Infrastruktursatsningar i hela landet: Vägar, skolor, sjukvård och arbetstillfällen

Ursprungsfolkens rätt till självbestämmande över sina egna områden utan statliga övergrepp

Nationalisera hav, skog och gruvindustri under den arbetande befolkningens demokratiska kontroll för att bekosta och planera ekonomin

Ny konstituerande församling – En chilensk stat som är solidarisk med sina egna folk och demokratiskt kontrollerad underifrån för folkflertalets bästa, utan kapitalism

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s