Hotas av utvisning – kan dö av flygresan

Afshar Khan blir bara sjukare och sjukare, men trots mycket starka läkarintyg ger Migrationsverket avslag efter avslag på ansökan om verkställighetshinder, s k inhibition. Aftonbladet skrev om Afshar den 25 maj under rubriken ”dödssjuk hotas av utvisning”.

När Afshar, som är min granne, hostar ekar det över gården. Han är bara 54 år men har dödliga sjukdomar. Lungfibros gör att han bara har 20 procent av lungkapaciteten kvar. Han har också hjärtproblem och diabetes. Den läkarvård han behöver finns ­inte i hemlandet Bangladesh. Det var därför han tidigare sökte vård i Indien – där han blev felbehandlad. Under tiden som asylsökande i Sverige har sjukdomstillståndet blivit mycket värre. Som Offensiv har skrivit tidigare är Afshar Khans önskan att åtminsto­ne få vara de sista år han har kvar med barn och barnbarn i Sverige.

Därtill bedömer läkarna att själva flygresan är en stor risk: – Det är fruktansvärt att han tvingas till en flygresa han kanske inte överlever, säger hjärtspecialisten Lars Rune vid Södersjukhuset till Aftonbladet. Överläkaren och lungspecialisten Irma Askey vid Sundsvalls sjukhus avråder från långa flygresor och varnar för ”plötslig död” om han inte får behandling och extra syretillförsel.

Rättvisepartiet Socialisternas partiförening i Stockholm söderort har nu intensifierat kampanjen för Afshar och hans utvisningshotade fru Ruksana. Du kan hjälpa till genom att skriva på namninsamlingen Låt Afshar stanna på namninsamling.se HÄR samt be dina vänner göra detsamma. Den 13 juni kommer vi att träffa Migrationsverket för att lämna över listorna och göra en intervju.

Afshars fall liknar Ganna Chyz­hevskas situation, den 91-åriga dementa dam som svenska staten vill utvisa till Ukraina. En proteststorm över hela landet och på Arlanda flyg­plats gjorde att utvisningen sköts upp, men detta var bara tillfälligt. Nu hoppas Gannas vänner och anhöriga att Europadomstolen tar upp fallet. Regeringen har i ett yttrande den 11 maj ställt sig på Migrationsverkets sida. Yttrandet ignorerar helt de expertutlåtanden som visar hur viktigt det är för dementa att vara nära sina anhöriga, däremot gör regeringens representant de mest fas­cinerande kullerbyttor för att ­försöka sy ihop argumentationen: ”den omvårdnad och stöd som den sökande (Ganna) får i Sverige ges av hennes anhöriga och inte genom det offentliga hälsosystemet. Därav följer att en utvisning till den sökandes hemland inte innebär att hon berövas någon vital vård och stöd från det offentliga hälsosystemet i Sverige”. Detta faktum borde ju tvärtom vara skäl till att stoppa utvisningen så att anhörigvården kan fortsätta. Vidare blir regeringens hänvisning till offentlig äldrevård i Ukraina irrelevant.

För Afshar Khans del är ­dessvärre den offentliga vården avgörande. Ambulansresorna till akutsjukhusen blir allt tätare. Enligt läkarna skulle han behöva en plats på ett vårdhem för att skyddas från infektioner, men detta är såklart inte att tänka på så länge som ”kallelse till återvändarsamtal” är den ”legala status” han har.

Elin Gauffin

En reaktion till “Hotas av utvisning – kan dö av flygresan

  1. Detta är så fruktansvärt. Hurudant har Sverige blivit. Jag undrar med vem vissa iregeringen sympatiserar med. Detta är helsjukt att behandla en människa ,dessutom en sjuk på detta viset.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s