Ganna får stanna! Men inte Afshar

Dagen innan vi skulle besöka Migrationsverket för en diskussion om varför de insisterar på att utvisa dödsjuke Afshar Khan trots läkarintyg på att en flygresa riskerar hans liv så kom det glädjande beskedet att 91-åriga och demenssjuka Ganna Chyzhevska tillslut får stanna. Detta har stor relevans eftersom fallen är mycket lika.

Inte minst Ganna Chyzhevskas barnbarn Anna Otto har stått för en beundransvärd kamp som tillslut blev så obekväm för regeringen att de tvingades att backa. På bilden talar Anna Otto på Asylrörelsen demonstration den 3 december. Över 16 000 personer är med i facebookgruppen för att stoppa utvisningen och Asylrörelsen stod på Arlanda för att fysiskt försöka stoppa utvisningen när den tillfälligt sköts upp i vintras.

Då lämnde Gannas ombud in en asnökan till Europadomstolen för mänskliga rättigheter. Skandalöst nog har regeringen flera gånger yttrat sig till Migrationverkets fördel senast den 3 maj. En utvisning kan genomföras menade regeringens ombud för att Ganna får vård av sina anhöriga i Sverige därför går hon inte minste om någon offentligt finansierad vård om hon utvisas till Ukraina.

Sedan blev frågan ändå besvärlig för regeringen. För att undvika det pinsamma med att Sverige återigen skulle fällas av de mänskliga rättigheternas domstol gjorde Migrationsverket en helomvändning under galgen. Verket plockade upp uppgifter som fanns med i Gannas svar till regeringens yttrande och omvandlade dessa till ”nya uppgifter” och beslöt om verkställighetshinder utan att advokaten ens behövde lämna in en ny inhibition. Skulle Sverige fällas i domstolen skulle detta kunna bli ett prejudikat som skulle tvinga Sverige att ändra reglerna och låta svårt sjuka och gamla människor stanna.

Redan 1997 togs den sk sista länken bort vilket försvårar för gamla och sjuka som har anhöriga här att få stanna. När jag och Arifa Khan träffade Annette Bäcklund, verksamhetschef på Migrationsverket, och Fredrik Bengtsson, presschef, den 13 juni förklarade dessa att det är extremt svårt för sjuka människor att få uppehållstillstånd pga sin sjukdom. Det enda som kan ge dem rätt att stanna  är om man kan bevisa att flygresan hem riskerar den asylsökandes liv.

Vi visade då de många sjukintyg från överläkare och specialister som slår fast att en flygresa för Afshar Khan, som har en allvarlig lungsjukdom, hjärtfel, diabetes samt lider av ångestattacker, skulle innebära risk för ”plötslig död”. Det enda svar vi fick, samma under hela 40 minuter, var att dessa läkarintyg inte i detalj beskriver vad exakt som skulle kunna ända under flygresan.

Det är pinsamt att Migrationsverket på detta sätt ifrågasätter läkares kunnande och bedömningar. Nu tvingas vi återigen kontakta de läkare som redan skrivit mycket starka utlåtande och be dem förtydliga exakt på vilket sätt Afshar skulle kunna dö under flygresan. Om sådana intyg kommer att hjälpa hänger till stor del på vilken uppmärksamhet fallet får.

Det kan tilläggas att det är svårt att se ”det nya” i de intyg som Gannas ombud kom med i år jämfört med intygen från i höstas. Nu överväger Afshars vänner och också ta hans fall till Eruopadomstolen.

Elin Gauffin

4 reaktioner till “Ganna får stanna! Men inte Afshar

 1. Lämna in en överklagan till EU-domstolen på en gång. För att få till en förändring så krävs det att vår regering känner sig påhoppade att de räds inför det faktum att det inte ser bra ut utåt sett att Sverige gång på gång granskas för brott gentemot de mänskliga rättigheterna.
  Det var ju av den anledningen som de backade nu i sista timmen ang Ganna. Och lät påskina att det framkommit nya uppgifter ang hennes hälsotillstånd, något som endast kablades ut för att rädda sitt eget redan sargade skinn.
  Ganna har uppvisat samtliga expertutlåtanden under hela tiden, men då har man från regeringens håll valt att ignorera dessa. Nu när man inte ville bli utsatta för EU-domstolens granskning valde man att vända på steken för att i tid hinna slippa undan. Ett bra drag för Gannas del, men ett alltför sent taget beslut från regering/migrationsverk för att det ska verka trovärdigt och inte avsikten ska lysa igenom.
  Jag hoppas att Afshar har turen på sin sida! Ganna har nu banat väg och försök att hänga på där nu:)
  LYCKA TILL!!

 2. Det är klart att ni ska överklaga till Europadomstolen, då det kraftigt skulle påverka Sveriges syn på läkarintyg o s v eftersom desto fler klagoskrifter som kommer in till EU, desto hårdare press på Sverige och deras idiotregler.
  Det måste bli ett slut på att tjänstemän ifrågasätter och underkänner läkarutlåtanden, där man också ser att tjänstemän på Försäkringskassan gör detsamma som byråkraterna på Migrationsverket. En legitimerad läkare ska respekteras och inte ifrågasättas av någon lekmannatjänsteman.
  Statstjänarna har helt tappat respekten för normer och värden i det svenska så kallade välfärdssamhället.

 3. Detta är så hemskt, Låt denna lungsjuka människa få stanna i Sverige. Denna utvisning måste Stoppas, och det illa kvickt.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s