Markvärdet ska avgöra socialbidrag

Nu har väl ändå marknadsfundamentalisterna i  stadshuset blivit helt snurriga. Enligt ett förslag som Stockholm Stad har tagit fram ska stadsdelar med högre markvärde få mindre pott till socialbidrag tilldelat till sig. Man häpnar. Värdet på marken har ju inget som helt att göra med den enskilda individens behov av socialbidrag. Men enligt Dagens Nyheter den 26 juni resonerar staden som så att ju högre markvärde desto lägre är risken för förekomst av socialbidrag. Markvärdet ska enligt denna tankebubbla avspegla det sociala nätverk befolkningen i området har.

För Kista-Rinkeby skulle det innebära en sänkning av socialbidrag då markvärdet i Kista med Scient City är skyhögt samtidigt som Rinkeby är den fattigaste stadsdelen i hela Stockholm. Stadsdelens tjänstemän är chockade.

Men även på t ex Södermalm finns det ju människor som är i behov av ekonomiskt stöd och det är inte främst de med bostadsrätter (dessa får inte ens mer än undantagsvis försörjningsstöd).

Det finns mängder med statistik över verkliga människor och hur de lever, varför gå omvägen via markvärdet? Marknadens diktatur har blivit absurd.

Om verkligheten talar istället nätverket Nu bryter vi tystnaden (se facebook).  Det är ett tvärfackligt samarbete mellan fackförbundet Vision och Akademikerförbundet SSR. De slår larm om den orimliga situationen både för socialsekreterare och socialbidragstagare. Pressen att ständigt skära ner skapar fruktansvärda mänskliga tragedier, barn – som utan att andra former prövats – tas ifrån sina föräldrar, människor som blir hemlösa och faller ner i misär och allt vad det innebär.

I sitt upprop skriver nätverket: ”Vi tvingas jobba över, sällan eller aldrig ges övertidsersättning, och ändå hinner vi inte täppa till luckorna. Pensionsavgångar vakanssätts för att hålla budget och vikarier tas sällan in. Politiken tar inte hänsyn till varken pris- eller löneökningar. Varje löneförhandling innebär i realiteten att vi äter oss själva inifrån. Personalomsättningen är hög och våra ambitioner kommer på skam; ett resursslöseri som vi bevittnat i många år. I vissa stadsdelar, de mest socialt belastade kan vi inte längre garantera rättssäkerheten för medborgarna.”

Nätverket pekar dessutom på det faktum att Stockholm Stad badar i pengar, har 2 miljarder i överskott. Nu bryter socialsekreterarna tystnaden och om fler stämmer in i denna kör kan det bli till ett vrål som ingen kan undgå.

Elin Gauffin

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s