Stort fiasko för EDL

EDL:s manifestation i Stockholm i lördags, 4 augusti, blev ett nytt fiasko för rasisterna. Trots en stor satsning samlade de bara 40-50 personer medan 700 deltog i motdemonstrationen.

Den rasistiska huliganorganisationen English Defence League, EDL, som massmördaren och terroristen Anders Behring Breivik hyllar, hade valt att hålla sin ”stora internationella manifestation” samma dag som Prideparaden. Deras huvudsakliga måltavla är islam men deras försök att använda hbt-personers utsatthet som slagträ mot alla muslimer slutade med en flopp.

Deras tal dränktes av antirasistiska talkörer, vuvuzuelor och Loreens Euforia ur Stoppa EDL-nätverkets högtalare. Det är viktigt att aldrig låta rasister stå oemotsagda, att varje gång de dyker upp möta dem med stora protester och om möjligt stoppa deras samling. Det handlar inte om yttrandefrihet när rasister använder sina samlingar för att förbereda attacker på flyktingar, fackligt aktiva m fl.

EDL använder mest islamofobi i sin propaganda, men deras gatuvåld och attacker på fackföreningar i England är fascistiska metoder. När grupper som EDL samlas på gator och torg förnekas alla andra rätten till dessa gator och torg.

I lördags var motdemonstranterna för få i förhållande till polisens mobilisering för att kunna stoppa EDL:s manifestation. Det var ändå en styrkemanifestation att så

många slöt upp igår med tanke på att allt skedde med kort varsel och att Prideparaden pågick samtidigt. Nu gjorde motdemonstationen att EDL:s lilla samling stod helt isolerad, utan åhörare.

Motdemonstrationens storlek var en framgång för nätverket Stoppa EDL. Under motdemonstrationens första timme talade bland andra en företrädare för Aktion Mot Deportation och Mattias Bernhardsson från Asylrörelsen i Stockholm. De underströk hur EDL är ett hot mot invandrare, hbt-personer, socialister och fackligt aktiva.

Fler och fler anslöt sig till motdemonstrationens andra timme. Polisen uppmanade motdemonstranterna att backa från Vasagatan in på Norra Latins skolgård. Att motdemonstrationens högtalaranläggning samtidigt packades ihop försvårade den kollektiva sammanhållningen, informationen om hur liten EDL-samlingen var och de politiska förklaringarna.

Istället började svartklädda och maskerade personer kasta knallskott, flaskor och stenar mot poliser och polishästar som stod uppställda vid avspärrningarna. Även några raketer avfyrades. Knallskotten skadade en polis och även ett par antirasister.

De maskerades aktioner, som inte var förankrade hos andra demonstranter, upplöste i praktiken demonstrationen och gav polisen en ursäkt att gå in med hästar och batonger. Många antirasister lämnade då demonstrationen.

Motdemonstrationen visar, liksom demonstrationen mot nazistmarschen i december då över tusen deltog, att antirasiströrelsen i Stockholm har starkt gensvar. För att växa och får starkare förankring behövs ordentliga och politiskt förklarande kampanjer ute på arbetsplatser, skolor och fritidsgårdar, särskilt i förorterna. Ett viktigt exempel gavs i april när Rättvisepartiet Socialisterna samlade 1000 göteborgare till Kortedala torg och omringade Nationaldemokraternas samling. För att demonstrationerna ska samla många arbetare och ungdomar krävs ett mer disciplinerat och kollektiv agerande – inte ett individuellt.

EDL misslyckades på nytt att lansera en svensk motsvarighet, SDL. Kampen mot rasismen fortsätter och hänger ihop med kampen mot utvisningar och högerpolitik.Bild

BildBild

BildBildBildBildBildBild RS Stockholm

Annonser

One thought on “Stort fiasko för EDL

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s