Mänsklig kedja för Ojnareskogen – även i Stockholm

Idag, den 30 augusti, demonstrerade 250 – 300 personer utanför stadshuset i Stockholm mot Nordkalks avverkning av Ojnareskogen på Gotland. I och med World Water Week som äger rum i stadshuset – med en skrytgala och bankett för världens renaste vatten – ställde sig demonstranterna i en mänsklig kedja runt halva stadshuset. Flera sjöng sånger mot Nordkalk ropade talkörer. Talade gjorde Jens Holm från Vänsterpartiet och en representant från fältbiologerna.
Det var i måndags som polisen började plocka bort ockupanterna från skogen, en polisinsats som kostat över en miljon kronor. Och idag så plockades de sista protesterande ut ur skogen. Samtidigt fick den borgerliga landshövdingen Cecilia Schelin Seidgård på Gotlandd ett stort lass med avverkad skog avstjälpt på gräsmattan framför hennes residens.
Över 1000 gotlänningar demonstrerade samtidigt i Almedalen i Visby mot Nordkalk och mot högsta domstolens beslut. Mellanskog är en förening av skogsägare som har 900 medlemmar på Gotland varav en är Nordkalk. Många lantbrukare lämnar nu Mellanskog på Gotland i protest mot deras vårdslösa miljöpolicy, något som skakat Mellanskog till den grad att de gått ut med flera pressmeddelanden de senaste dagarna I försvar för sitt agernade.
– Mellanskog medverkar till en av Sveriges största miljöskandaler. Jag har egen såg, och det finns andra som gör flis till värmeverket. Jag lämnar Mellanskog, säger Nisse Karlström, Bunge.
Maria Karlsson på Bräntings gård går samma väg.
– Jag kan inte vara med i en förening som inte lever upp till sin egen miljöpolicy, sager Maria Karlsson till Gotlands Allehanda.
Rättvisepartiet Socialisterna stödjer miljörörelsen på Gotland och anser att det behövs en miljörörelse som kopplar ihop kampen mot miljöförstöring med kampen mot storföretag och för socialistisk och hållbar utveckling.
Ruben Derkert
Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s