Vi ska rädda Farsta gymnasium

Nu är kampen för att rädda Farsta gymnasium igång. Idag hade vi ett kort lunchmöte med 50 elever där en arbetsgrupp tilsattes. På bilden ser du bland annat elevrådsordförande Robin Fält som nu jobbar för ett så stort deltagande på det öppna elevrådsmötet nästa onsdag som möjligt. Frågan om demonstrationer och skolstrejk ska diskuteras. Här är en argumentsamling mot nedläggningen:

–      Att 700 elever går där gör skolan till en stor och viktig skola. Att den är byggd för fler elever än så är bra för framtiden när elevkullarna växer igen. Tomma lokaler under tiden kan alltid hyras ut.

 

–      Lokalerna behöver rustas upp – ja! Och det är en viktig investering. Idag blir det allt ovanligare med riktiga skolbyggnader med riktiga skolgårdar, som är byggda för att vara skolor. Detta måste tas vara på. Renoveringar är precis lika gärna argument för att låta skolan vara kvar eftersom delar av skolan är helt nyrenoverade.

Läs fortsättningen! Klicka!

–      Det är knappast en slump att den högerstyrda staden skär ner på yrkesorienterade skolor i förorten.

–      Att stänga ett så stort och viktigt utbildningscentrum i söderort skulle vara ett förödande led i utarmningen av förorterna som bara måste stoppas. Varför får inte utbildning ske i förorterna? Det finns ingen annan större gymnasieskola i södra ytterstaden. Om skolan läggs ned försvinner också en rad arbetsplatser.

 

–      Farsta stadsdel har just beslutat sig för att dra igång en idrottsinriktning.  Farsta gymnasium har idrottsinriktning och ligger i närheten av en sportanläggning.

 

–      Läggs Farsta gymnasium ner sker en ny nivå av privatisering – av själva utbildningen. För då finns inte längre Barn och Fritidsprogrammet – pedagogisk inriktning  – kvar i kommunal regi i hela länet. Detta är samhällsekonomiskt oförsvarbart eftersom Stockholm med sin inflyttning är den stad i landet med störts efterfrågan på barnskötare.  Kommunen står för barnomsorgen då borde kommunen rimligen stå för utbildningen av barnskötare.

 

–      Farsta gymnasium är en uppskattad skola med hög nivå på utbildningen. Elever från hela staden reser hit.  Man har precis i dagarna fått en stor presentation i DN:s gymnasieguiden och blir varje år nominerat till kvalitetsutmärkelsen.

 

–      Utbildningsnämnden har tagit beslutet på ett väldigt skralt underlag och man har överhuvudtaget inte undersökt vad elever, föräldrar och lärare anser. Till och med högerpartierna i Farsta stadsdelsnämnd protesterade och ansåg att det gick för snabbt – men blev överkörda av sina egna partier i stadshuset.

 

–      Utbildnignsnämnden stuvar om totalt och skänker bort stadens  fina lokaler till friskolor. I Frans Shartaus lokaler ska the International School of  the Stockholm Region få vara. Eleverna från Frans Schartau flyttar till Brännkyrkas lokaler. Brännkyrkas gymnasium avvecklas också det och där uppstår sedan Stockholms nya gymnasium, även baserat på elever som gick på Farsta gymnasium.  Allt detta för att elevunderlaget minskar lite lite – för att sedan öka. Ur utbildningsnämndens eget material:

 

Enligt KSL:s prognoser utvecklas antalet 16-åringar i länet enligt följande:

2012: 22 533

2013: 21 890

2014: 22 154

2015: 22 202

2016: 22 216 för att sedan fortsätta att öka.

–      Vad det handlar om är att högerpolitikerna ytterligare vill bana vägen för friskolorna och minska effekten av sviktande elevunderlag för dem.

Elin Gauffin

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s