Demonstration mot rasism och främlingsfientlighet

Lördagen den 8 december arrangerade LO för sjunde året i rad – tillsammans med bland annat Stiftelsen Expo, Ung Vänster och SSU – ett fackeltåget mot rasism och främlingsfientlighet, där Rättvisepartiet Socialisterna deltog.
demo sd 8
Uppsamlingen på uppemot 400 personer tog plats på Södermalmstorg, Slussen vid 15:00-tiden, där man välkomnades av röda banderoller samt talare från olika organisationer.
Johanna Granbom från Ung Vänster påpekade att bristen på jobb och bostad, och segregeringen inte ska skyllas på invandrare utan på kapitalisterna som skapar kriserna. Hon menade att aktivister och arbetare måste höja ribban och bekämpa rasismen överallt – eftersom att de som har makten inte gör särskilt mycket.
Amne Ali från SSU var nästa talare. Hon sade att folket måste ta ett aktiv ställningstagande mot rasism och gå ut på gatorna för att bekämpa den strukturella rasismen.
Demo sd-2 demo sd 4
Efter talen tändes facklorna som följde med i det högljudda fackeltåget från Slussen till Medborgarplatsen, via Mariatorget.
Väl i Medborgarplatsen höll Tobias Baudin, vice ordförande i LO, och Alexander Bengtsson från Stiftelsen Expo väldigt inspirerande tal.
Tobias Baudin citerade bland annat Martin Luther King: ”den stora tragedin är inte de onda människornas brutalitet utan de goda människornas tystnad”. Han talade om att rasismen ökar när samhällsklyftorna ökar och att nationalismen bara leder till ojämlikhet och främlingsfientlighet.
Alexander Bengtson var sista talare innan demonstrationen avslutades. I sitt tall påminde han om att vi människor klarar av att leva tillsammans – att hålla ihop är ingen utopi utan ett måste för att krossa rasiststrukturen, vilket bygger på utpekarretorik och intolerans.
– Rasism får fäste om vi låser oss till etnicitet, religion och sexualitet, människor är mycket mer än så.
Rättvisepartiet Socialisterna deltog under banderollen ”Stoppa SD-rasisterna” och ”Sänk rasismen” och hade en bra avdelning med livliga talkörer som ”Vad tycker vi om SD? – illa, illa!” och ”Kampen fortsätter – rasismen ska krossas”.
Text: Enzo Costa
Foto: Anna Löfgren
Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s