Han var dödssjuk men kunde flyga 18 timmar enligt MIV


Den 26 december avled Afshar Khan av sin lungsjukdom fibros. Han hade varit sjuk länge och under sin tid som asylsökande i Sverige försämrades hans tillstånd konstant. Under det senaste året har han själv, de anhöriga, läkarna och advokaten framhållit att han är för sjuk för att genomföra den 18 timmar långa flygresan tillbaka till Bangladesh. Migrationsverket har bestridit detta faktum. T ex hävdade de i ett 40 minuters långt samtal med undertecknad att det måste stå exakt hur hans liv skulle riskera att sluta i läkarutlåtandet för att verkställighetshinder skulle beviljas trots att det framgick att han är helt beroende av syrgastillförsel och får ångestattacker.

Afshars önskan var att få leva sin sista tid i lugn och ro, utan oro för att bli utvisad. Detta förvägrade svenska staten honom med lögner som förevändning. Hans bortgång har tyvärr visat att han hade rätt i sin ansökan om verkställighetshinder, han var för sjuk för att resa.

Statens hållning – att ingen flykting, oavsett hur sjuk man är, ska tro att de kan få stanna pga sjukdomen och att inget fall som på något sätt kan användas som prejudikat för motsatsen någonsin får släppas igenom – leder till de övergrepp på mänskliga rättigheter som Afshars sista år är ett exempel på.

Hans fru, barn och barnbarn är nu i sorg. Vi är många som känner djupt med dem och samtidigt bär på en stor frustration över att vi inte lyckades kämpa fram en värdigare sista tid för Afshar Khan. Speciellt för änkan hade lidandet kunna mildrats av att ha juridiska situationen löst under denna svåra tid. Tillsammans måste vi nu gå in in 2013 med ytterligare ett argument för att asylkampen måste intensifieras.

Mer information om Afshar Khan hittar du bland annat i denna artikel från Aftonbladet

http://www.aftonbladet.se/nyheter/article14877718.ab

Elin Gauffin

Annonser

One thought on “Han var dödssjuk men kunde flyga 18 timmar enligt MIV

  1. Precisely how much time did it require you to post “Han var dödssjuk men kunde flyga 18 timmar enligt MIV Rättvisepartiet Socialisterna Stockholm”?
    It contains quite a bit of beneficial tips.
    Thanks a lot ,Lakeisha

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s