Par tvångsutvisades till Afghanistan trots hot att dödas i hederns namn

Bild
30 aktivister från Asylrörelsen Stockholm har argumenttrimning vid Arlanda. Många passagerare tog till sig argumenten och protesterade men det räckte inte för att stoppa utvisningen

Ali Haidari och Rafia Kazemi gifte sig med varandra av kärlek mot sina familjers vilja. De tillhör två olika folkgrupper: Ali är Hazara och Rafia är Pashtun. Även religionen är ett hinder: Ali är född en Shia-muslim och Rafia som Sunni-muslim. Båda familjerna förkastar äktenskapet och hävdar att de har dragit ‘skam’ över sin familj. Ofta kräver denna förtryckande struktur att ”hedern” återställs genom våld och till och med mord på det par som fört ”skam” över familjen.

Bild
Ali och Rafia

Ali och Rafia hade bott här i Sverige i 2,5 år och hoppades att bygga ett liv tillsammans här. Nu har de tvångsutvisats och löper stor risk att utsättas för hämnd av familjemedlemmar.

30 aktivister från Asylrörelsen Stockholm försökte stoppa deportationen på Arlanda genom medpassagerarna. På Stadsmissions folkhögskola organiserade Studenter mot rasism nedringning av det ansvariga flygbolaget. Tyvärr räckte inte ansträngningarna denna gång.

Asylrörelsen Stockholm har kontakt med paret och kommer offentliggöra berättelsen om polisens våldsamma metoder och följa upp parets situation i Afghanistan.

Mattias Bernhardsson

Gilla Asylrörelsen Stockholm på facebook

Event: Protestmarch mot Reva20 april: Stoppa jakten på flyktingar

FAKTA: Asylrörelsen Stockholm är ett nätverk bestående av organisationer och individer som samarbetar i asylfrågor: Studenter mot rasism, Föreningen Varken hora eller kuvad, Riksförbundet Barnen Först, Iranska flyktingars riksförbund, Papperslösa Stockholm, Rättvisepartiet Socialisterna, Kurdiska Framtidsrörelsen i Syrien, Iranska flyktingars riksorganisation, Etiopiska flyktingföreningen, Casaperu.se, Afghanska föreningen, Riksföreningen Shahmamah och Salsal samt enskilda aktivister.

Sedan starten i maj 2011 har Asylrörelsen Stockholm tillsammans med passagerare stoppat 9 deportationsförsök på Arlanda och drivit offentliga kampanjer som bidragit till uppehållstillstånd åt 15 politiska flyktingar från Iran samt ett totalstopp för utvisningar till Syrien.

Bild
Efter aktionen planerades den fortsatta asylkampen. Harald Wagner från Asylrörelsen Stockholm informerar nya aktivister om demonstrationen mot utvisningarna den 20 april och affischer sattes upp. Event: https://www.facebook.com/events/486373704765057/

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s