Protester mot extrema hyror och fuskrenoveringar i Tensta

Hyresgästerna hos Tornet AB på Risingeplan i Tensta betalar bland de högsta hyrorna i Stockholm. Företaget rättfärdigar hyror på 8 500 kronor för en trea och 12 000 kronor för en femma med att lägenheterna nyligen renoverats. Men i verkligheten tvingas de boende leva med otätade fönster, fläckar i våtutrymmen, flagnande färg på skåpdörrar och har inte ens tillgång till sina källarförråd.

IMG_20130415_151549
Erol Gavgacioglu deltar i de organiserade protester mot Tornets höga hyror som nu tar fart efter att frustrerade ungdomar revolterat genom att vandalisera och bränna bilar.

Dessutom missköts även det dagliga underhållet; städningen fungerar ­inte, toaletter spolar inte och i lägenheterna och på gården där barnen leker finns trasiga eluttag.
När hyresgästföreningen inte tog strid efter att hyresgästerna på Risingeplan framfört sina klagomål till dem, utan istället kom med ­blandade budskap vilket snarare skadat kampen, bestämde sig de boende för att organisera sitt eget motstånd.

Hittills har man startat facebookgruppen Risingeplans framtid och haft stormöten i närområdet. Man har även uppmanat sina grannar att sluta upp bakom protesterna genom att dela ut brev med rött tyg, med uppmaningen att hänga det synligt från sina fönster om man också är missnöjd. Omkring 80 procent har redan gjort detta.

Nu planerar Risingeplanborna tillsammans med föreningen Megafonen, som kämpar för förortsbornas rättigheter, att bjuda in ägaren för Tornet till ett dialogmöte samt för att själv se vilket skick fastigheterna är i. Detta sedan de lokala cheferna för företaget bryskt avvisat inbjudan.

Offensiv har träffat Erol Gavgacio­glu, en av aktivisterna.
– Tornet skyller på att renoveringarna har gjorts under förra ägaren Fabege, att man har betalat för renoverade fastigheter och därför tar betalt av hyresgästerna efter det. Men de vägrar att komma och undersöka om den påstådda kvalitén på materia­let som använts stämmer, säger han.
Det heter att det har renoverats för 12 000 kronor per kvadratmeter. Men enligt en oberoende besiktningsman, som vi som bor här anlitade, kan det maximalt röra sig om 4 000 kronor per kvadratmeter. Eftersom Tornet kräver dem av oss i hyra, kräver vi att få veta vart resten av pengarna försvunnit – om de ens har existerat, säger Erol.
Materialet som har använts vid renoveringarna fick i genomsnitt betyget två av tio av besiktningsmannen. Det vägrar både Tornet och hyresnämnden at bry sig om. När ärendet togs till hyresnämnden vägrade de även att lyssna på den oberoende jurist som hyresgästerna anlitat.

I Tensta har det den senaste tiden ägt rum bränder och vandalisering.
Medan borgerliga media vill ­måla upp dessa ungdomar som huliganer menar Carolina Löf, medlem i Rättvisepartiet Socialisterna och boende i området, att det är uppenbart att bränder och oroligheter i våra föror­ter är ett direkt resultat av de ­boendes frustration med levnadsförhållandena.
Privatiseringen av allmännyttan leder till sämre levnadsvillkor, bostadsbrist och högre hyror.
– Det behövs en upprustning av förorten med hyresrätter i offentlig regi. Bostäder är en rättighet och ­inte en handelsvara, avslutar Carolina Löf.

Heikki Moisio

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s