Föräldraprotester mot nedskärningar på förskolan i Solna

På fredag (26/4) planeras en stor manifestation mot nedskärningarna i förskolorna att hållas i Solna utanför kommunhuset. 

Det är framförallt de stora barngrupperna, och för lite personal, som är orsaken till att sk föräldrauppror nu växer fram runt om i landet. Sam Olzon, ordförande för Lärarförbundet i Solna, uppger i en debatt mot Arion Chryssafis, moderat ordförande i Barn- och utbildningsnämnden i Solna som sändes i SVT tidigare idag, att han jobbat i 44 år i Solna, och att det aldrig varit sämre.
– När jag började för 40 år sedan så hade vi 15 barn på 3 personal, nu kan vi ha upp till 24 barn på 3 personal. Inga vikarier, dåligt med tid att överhuvudtaget ägna sig åt pedagogisk verksamhet, fortsatte han. Han berättade också att över 2 000 föräldrar har skrivit på deras upprop.

Det är en pressad Arion Chryssafis i TV-rutan. Redan förra året kom avslöjanden om att den officiella siffran på personaltätheten på förskolor är grovt förskönad. “Det kunde vara upp till 34 barn i varje grupp”, rapporter SVT idag.
SVT:s kartläggning visar också att mindre än hälften av förskolorna i landet följer skolverkets rekommendation som säger max fem barn per vuxen.

I Solna har nu 27 olika förskolor tillsammans bildat ett föräldranätverk. Mindre barngrupper och mer personal är huvudkraven och syftet är att pressa kommunen att satsa på förskolan.

På fredag ska en stor manifestation hållas utanför kommunhuset i Solna.

Anna Löfgren

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s