Vården i hela Stockholm i total kris

Krisen i Stockholms vård har djupnat ytterligare. Nyligen gjorde Vårdförbundet en anmälan till Arbetsmiljöverket. Detta har facket gjort förut, då lokalt för olika sjukhus. Ingen förbättring har skett. Nu görs en samlad anmälan som gäller SöS, Danderyd, Karolinska Solna plus Huddinge samt Södertälje sjukhus.

– Medarbetarna orkar inte längre, säger vice förbundsordförande Gunilla George till tidningen Vårdfocus. Konsekvenserna blir att medarbetarna inte vill vara kvar i vården.

– Vi befinner oss i en sommarsituation fast än sommaren inte ens har börjat. Läget är värre än förra året, säger Eva Nowak ordförande för Vårdförbundet i Stockholm till Dagens Arena.

Hon beskriver flera allvarliga situationer som när Karolinska tvingades gå i stabsläge mitt under influensan och en liknande situation på Astrid Lindgrens barnsjukhus nyligen. I en annan intervju har hon berättat att hon under 34 år som sjuksköterska aldrig förut varit med om ett sk stabsläge.

Arbetsmiljön är på samtliga sjukhus ohållbar och det fattas personal överallt. En 6, 6a-amälan görs när personal far illa och mår dåligt på jobbet. Denna anmälan riktar sig till ledningen för Stockholms läns landsting. ”Det saknas i dag flera hundra sjuksköterskor och ändå förväntas produktionen ske för att undvika vite till följd av ej uppfyllda vårdgarantier”, står det i anmälan.

Filippa Reinfeldt gick förra sommaren ut med att Karolinska måste spara pengar. I början av februari gick sjukhuset ut och skröt med att man sparat 365 miljoner kronor under ett halvår och vänt ett underskott till vinst. Priset får patienterna betala, bland annat genom stabsläget och att sjukhuset utsetts till landets smutsigaste i en patientenkät. Krisen har inte fått Karolinska att tänka om utan de tänker spara ytterliga 350 miljoner i år.

Vårdförbundet har tvingats göra fler anmälningar till arbetsmiljöverket runt om i landet den senaste tiden bland annat på Södra Älvsborgs sjukhus och Medhelp i Västerås. I Stockholm har landstingsledningen på sig fram till 3 juni att svara. Om Vårdförbundet inte är nöjd med svaret går de vidare med prövning i arbetsmiljöverket.

 

Förra helgen demonstrerade barnmorskorna i Stockholm igen, mot den ohållbara situationen. Redan tidigare i år åtnjöt barnmorskorna stor uppskattning över hela länet då de buade ut Filippa Rienfeldt på en demonstration vid landstingshuset.

Elin Gauffin

Bild

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s