”Alla somalier gillar getmjölk”

Igår hade Ung vänster en paneldebatt i Husby Träff under rubriken Orten brinner om de senaste veckans förortskravaller. Inbjudna var bl.a Jörgen Karlsson närpolischef, Arin Karapet från moderaterna, Clara Lindblom från Vänsterpartiet, Gulan Avici från Folkpartiet och Abdirahim Hassan från Ung vänster och boende i Husby. Folkpartisten Gulan Avici hade lämnat återbud och var inte på plats. Moderator var Tove Liljeholm från Ung vänster.

Närpolischefen fick berätta om sin syn på händelserna och tog upp om mannen och dödskjutningen. Abdirahim Hassan tog upp om att det sker en systematisk diskriminering av förortsbor och att detta beror på politikerna i stadshuset. Clara Lindblom från Vänsterpartiet berättade att skolor lagts ner i Husby de senaste åtta åren och att fritidsgårdar lagts ner men att Nätverket Järvas framtid har lyckats stoppa detta med just organiserade protester.

Moderaten Arin Karapet sa att alla medborgare måste ta ansvar och att det får konsekvenser om människor eldar upp och förstör varandras egendom. Allt ansvar lade han på ungdomar som vandaliserar och det fanns enligt honom inga sociala problem eller klassklyftor bakom. Arin berättade gång på gång att han var klumpfot, att han var mobbad i skolan och inte kom från en rik familj och han ändå ”lyckats”. En av hans slående människoföraktade uttryck var att ”Alla somalier gillar getmjölk” vilket borde leda dem till att  starta getmjölksaffärskedjor i Järva. ”Somalier är Afrikas bästa handelsfolk och det borde man satsa mer på i Järva. Mer entrepenörskap!”, så körde han på.

Abdiraham svarade på detta att han drar alla över en kam och generaliserar och att detta är ett av problemen till att de blir problem i förorterna för att politikerna gör de.

Enzo Costa från Rättvisepartiet Socialisterna ställde Arin till svars för uppfattningen att det bara är som entreprenörer som människor har ett värde. ”Ungdomar och arbetarklassen kommer att revoltera men inte på det sättet vi har sett de senaste veckorna. Vi kommer rikta oss mot de som haffar åt sig av gemensamma tillgångar. Den samlade vinsten i de privata vårdföretagen förra året skulle kunna skapa 22 000 nya arbetstillfällen. ”

Arne Johansson, också han från RS och från Nätverket Järvas Framtid, kom med den mest konkreta uppmaningen: nämligen att delta i processen där Husbyborna formulerar sina kvar mot politikerna. Diskussionerna från ett rådslagmöte den 1 juni kommer att fortsätta den 8 juni. Förslag hittills är att det bildas ett all-aktivitetshus i den nedlagda Dalhagsskolan och att det byggs ett sporthus, typ Fryshuset, i gamla DN-tryckeriet (Akalla). Se vidare Arnes rapport från detta möte:

Ruben Derkert

—————

Det här hände på Vad vill Husbyborna-mötet i Husby träff den 1 juni:  45 aktiva i olika föreningar och nätverk som deltog i det rådslag  som Nätverket Järvas Framtid  bjöd in till  efter förra veckans oroligheter. Mötet beslutade att bilda ett stadsdelsråd på ett nytt möte nästa lördag den 8 juni.
Mötet ställde sig också bakom ett förslag från några föreningar att göra till exempel den nedlagda Dalhagsskolan till ett Allaktivitetshus för Husbys alla husvilla föreningar, nattvandrare, läxhjälp, föräldrastöd och aktiviteter för både barn, unga och äldre. Mötet ställde sig också bakom ett förslag som tidigare framförts av Järvas Framtid om att bygga ett nytt Fryshuset på norra Järva, med gott om utrymme för såväl inomhusidrott som för kultur. Det fanns i den strukturplan som nu ligger på is ett luftigt förslag om att bygga ett kulturhus i Husby, men det är viktigt att det blir ett folkets kultur- och idrottshus som områdets ungdomar och föreningsliv kan delta i utformningen och bygget av.
Det krävs självklart en lång rad åtgärder för att lyfta Husby, Järva och alla missgynnade förorter i ett Sverige som sedan 15-20 år har slitits isär av ökade klassklyftor och segregering. Ett nytt råd ska bildas som ska vara öppet för alla engagerade Husby- och Järvabor och bli ett forum för att formulera gemensamma krav på en politik för jobb åt de arbetslösa, för en likvärdig skola som ger alla den grund som behövs för fortsatt utbildning och för resurser att möta och åtgärda alla brännande sociala problem.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s