Albybornas röster höjdes i mäktig demonstration

Bild

Antigen väljer ni att inte sälja våra lägenheter eller så blir det en folkomröstning! Det var kravet från de runt 500 personer som samlades i Albyberget igår. Demonstrationen fortsatte med ett marschtåg som med trummor och talkörer spred glädje och styrka i bostadsområdet, där flera hade hängt ut banderoller från fönster och balkonger till stöd för Alby inte till salu.

– Situationen i Alby känns otryggt, det är många som verkligen inte har råd med höjningar och vi vet inte vart vi ska hamna. Jag har pratat med alla mina grannar, de känner likadant, det är läskigt när beslut som gäller en tas över ens huvud. Men vi är många idag, vi är starka, vi är inte rädda, förklarade Esperanza.

Sargon Shukro och Hayat Ichu som deltog på demonstrationen uttryckte också stor oro inför en utförsäljning av bostäderna:

– De privata är bara ute efter vinst, om det säljs tror jag inte att folk kommer att ha råd att bo kvar, sa Sargon Shukro som även arbetar i kommunen.

Bild

Rebecca Shukro var en av många unga som engagerat sig:

– Jag vill inte att Alby ska säljas. Demonstrationen är bra, det är bra att det är många med, tyckte hon.

Kampanjen Alby inte till salu har nått brett stöd och på demonstrationen deltog bland andra Fredrik från Bagarmossen:

– Det här frågan är jätteviktig, det handlar både om allmänytan och demokrati. Jag vill inte leva i en marknadsstat som tillåter politiker och företagare att köra över människor.

Bild

Claudia Cuevas höll igång talkörer till takten från slagen på sin kastrull hela demonstrationsvägen.

– Jag är jätteupprörd, hela samhället börjar gå åt helvete. Pengar börjar styra människoliv och det drabbar människor så mycket. Var ska vi bo? utropade hon förtvivlat. Det är synd att politikerna inte bryr sig, de är folkvalda men de skiter i oss.

– Men jag är också jätteglad att så många är här, sa hon.

Bild

Demonstrationen avslutades med brandtal från boende och arbetande i Alby som mötte stora applåder.

– Med detta visar vi att Alby är en ort som inte kan säljas, trampas på, spottas på, besegras. De som bor i Alby ska ha makten, inte rikskapitalisterna, sa Anna Herdy som sitter för Vänsterpartiet i Botkyrka kommun, vilka stödjer kravet på en folkomröstning.

– Våra hyresrätter är inte sålda än, tack vare folkets organisering och ett stort antal människor som säger ifrån. Nu är det upp till politikerna att se till att det här inte slutar i en demokratifiasko, sa Albybon Åsa Eklund.

Ilskan över Socialdemokraternas svek och bristen på demokrati var ett genomgående tema på demonstrationen. På en balkong hade till exempel en stor banderoll med texten “Palme skulle vrida sig i sin grav” satts upp. Kravet från demonstranterna var att kommunpolitikerna antingen måste rösta emot försäljningen eller genomföra den folkomröstning som kampanjen samlat ihop tillräckligt med namnunderskrifter för att få till stånd.

Emma Dominguez, fritidsledare och en av initiativtagarna till Alby inte till salu, var sista talare.

– Vi är arga, vi bränner inte bilar, men när vi organiserar oss demokratiskt så är det tydligen också fel, sa Emma Dominguez upprörd över att politikerna inte lyssnar.

– Politikerna säger att det här är en för liten fråga för omröstning. När vi började samla namn sa folk “ni kommer inte lyckas, det är kört”. Men kolla på oss nu! Vi är många, vi är starka och vi är inte rädda. Miljonprogrammet reser sig. Politiker måste hitta på något annat än att sälja till rikskapitalister. Det är en ensam mans namn mot 6.500 röster.

– Politikerna har två val den 26 juni, antigen väljer de att inte sälja våra lägenheter eller så genomför de en f***ing folkomröstning!

Rättvisepartiet Socialisterna ger allt stöd till Albybornas krav och hade både medlemmar boendes i Alby och medlemmar med erfarenhet från annan förortskamp  som deltog på demonstrationen. Vi delade också ut flygblad om vilka vidare socialistiska krav som RS driver, vilket mottogs med intresse från många Albybor.

Tyvärr var det några medarrangörer till demonstationen som ville förbjuda försäljning av politiskt material, vilket är en grundlagsskyddad rättighet. Det är beklagligt, speciellt då ett av demonstrationens huvudbudskap var för demokrati. Att det fanns ett intresse visade sig ändå genom att 14 ex av veckotidningen Offensiv såldes, samt 6 ex av tidningen Revolt som riktar sig speciellt till ungdomar.

Bild

Den politiska kraften i demonstrationen var stark. Talkörerna “Alby är inte till salu”, “En enad förort kan aldrig besegras” och “All makt åt folket, och folket det är vi” ekade mellan husen, vilka många var klädda i samma slagord.

Enzo Costa

Lina Westerlund

Annons

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s