”Kommunal får inte backa”

Bussförarna utanför Råstagaraget i Solna vill inte att strejken ska sluta utan att Kommunals krav gått igenom.

Busstrejekn
Foto: Anna Löfgren

– Bussarbetsgivarnas Peter Jepsson gör mig förbannad. Han säger att bussförare inte ska ha det bättre än andra, men hans förslag innebär ju stora försämringar för oss, säger en av dem.
Det finns inga strejkbrytare i Råsta och förarna är mycket insatta i strejkens huvudfråga – att nya företag inte ska kunna göra sig av med förare och försämra villkoren. De känner också att de har starkt stöd från allmänheten.
– Vi hade på känna att det skulle bli strejk. Men idag [måndag] har vi stora frågetecken när Kommunal bjudit in arbetsgivarna till samtal, säger Bengt Ljunggren, som går strejkvakt.
Han räknar upp flera av arbetsgivarnas krav på försämringar:
– De vill ta bort den extra ersättningen för delade turer, som kan vara 75 kronor per dag. De vill minska vår rätt till 10 minuters paus efter 2,5 timmes körning till sex minuter. I  tex Kista skulle det betyda att vi inte hinner till toaletten. Körtiden fram till matrast vil de förlänge från 4,5 timme till 5,5 timme.
– De vill också inför att övertid ska räknas först efter 15 minuter efter arbetstidens slut. dessutom vill de avskaffa vår arbetstidsförkortning som är två timmar per månad.

– Vi hoppas att det kommer att lösa sig. Arbetsgivarna kommer inte att backa i första taget. Men vi hoppas att vi vinner så att vi får de arbetstider och de raster vi vill. Med Arriva får vi jobba 12- 13 timmar i sträck. Det är inte mänskligt. Vi är riktigt upprörda över det här, säger Abdul Aziz, även han bussförare på Råstagaraget.

Bussförarna på Råsta har särskilda skäl att kämpa för villkoren vid övertagande. Arriva som numera driver garaget har på alla sätt motarbetat facket och försökt försämra villkoren.

Intervjuer: Per-Åke Westerlund och Ruben Derkert

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s